Промяна
ОБЩЕСТВО

Патриарх Неофит отряза премиера! Кръстен ли е Кирил Петков?

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Кръстен ли е премиерът Кирил Петков и в каква вяра – този въпрос искали да изяснят в Светия синод, но не успели. Нямало данни той да е минал през православно кръщение. Това била една от причините Негово Светейшество патриарх Неофит да откаже поисканата от премиера среща в навечерието на Възкресение Христово.

Премиерът Петков много искаше да се срещне с главата на Българската православна църква дори, изпрати до Синода специално писмо, но не получи покана да отиде. От Синода обясниха това протокола си, според който подобна среща би била възможна само когато има заседание на Синода, а в посочения от премиера ден такова нямало, твърди източник на „Галерия“.

Сегашното правителство се оказа първото за последните 20 години, на чиято клетва в Народното събрание патриархът не присъстваше, за да даде своята благословия.

На 13 декември 2021 г. Негово Светейшество, който е и Софийски митрополит, изпрати на събитието главния секретар на Светия синод Мелнишкия епископ Герасим. Така и не стана официално ясно дали Неофит е бил п канен и не е отишъл по здравословни причини, или просто не е имало покана от страна на новия премиер.

По Коледа пък Петков си позволи да посъветва Синода да се включи с призив към миряните да се ваксинират.

Това беше изтълкувано като натиск, защото наред с привърженици на ваксините сред висшите духовници имаше и противници.

В средата на зимата беше обявено, че цените на промишления ток, който плащат църквите и манастирите, са непосилни за тях и духовниците поискаха помощ от правителството. Този зов остана без отговор, което видимо задълбочи конфликта между главата на БПЦ и премиера.

След известно време Петков явно е бил посъветван да поправи тази грешка и на 22 март той обяви, че иска среща с патриарха. От Синода обаче припомниха, че за подобна официална среща е необходимо официално писмо, каквото не е постъпило.

В петък, на 15 април, то вече е било получено. Междувременно възникна драма с пренасянето на Благодатния огън от Йерусалим. На 13 април Светият синод излезе с решение, че тази година „поради неблагоприятни обстоятелства Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово“ на Божи гроб в Ерусалим, няма да бъде пренесен до България.

Неофициално изтече информация, че от Министерския съвет предложили правителствения самолет за тази мисия, но само ако Неофит дойде на „Дондуков” 1 и помоли премиера за това.

Владиците обаче решили да използват като претекст това, че в Израел все още важат строгите противоепидемични мерки. Веднага след това изявление правителството вече публично обяви, че ще предостави самолет. Уви, отговорът на висшия клир беше категоричен: „Решението ни е окончателно и не подлежи на промяна”.

Според източниците обаче дълбоката цел на Петков е да ангажира патриарха в своите проекти за Северна Македония, които включват и църковно приобщаване.

Това обаче силно напряга нашия Синод, защото Македонската православие църква бе отлъчена от общение с всички останали православни църкви още на 17 юли 1967 г., когато се самопровъзгласи за автокефална. През 2009 г. тя добави с тире към името си Охридска архиепископия. През ноември Скопие помоли БПЦ да стане църква-майка на тамошната, което не бе прието от нашия висш клир.

Според запознати подобен акт би довел и БПЦ до схизма!

Дали поради неразбиране или поради силни амбиции за напредък в преговорите със Скопие, кабинетът много иска да вкара Синода в някакъв вид коопериране.

Но поисканата от Петков среща от самото начало стои малко смешно в публичното пространство, защото според Лена Бориславова тя имала за цел премиерът да се запознае с патриарх Неофит.

Двамата обаче се познават още от 24 декември миналата година, когато Петков и съпругата му Линда отидоха на празничната литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, отслужена от патриарх Неофит.

Дори самият премиер разказа: „Споделих на патриарх Неофит, че моят дядо беше в настоятелството на църквата „Свети Седмочисленици” и ходеше на църква всеки ден, след като се беше пенсионирал“.

Въпреки това свое потекло Петков се появи в храма по дънки и поиска да влезе в покоите на патриарха с това крайно неподходящо облекло.

Като се добави и призивът към църквата да агитира за ваксиниране, генезисът на конфликта става съвсем ясен. Дали Петков е православен не е напълно ясно, защото никога не го е афиширал. Но близки до премиера припомнят, че третата му дъщеря е кръстена в православния храм „Свето Успение Богородично“ е Царево, където премиерът и неговата съпруга отидоха за Великден.

Както първо Promiana.eu разкри, в бившия Мичурин премиерът е живял заедно с баща си цяла година малко преди да заминат за Канада, едва 13-годишен.

От морското градче Петков обяви, че ще ремонтира пукнатина е църквата вследствие на земетресение.

Според друга версия Неофит се държал хладно с Петков и заради бившия премиер Борисов, с когото поддържаха отлични взаимоотношения. Освен че го покани и на трите си правителствени клетви, Борисов не пропускаше да уважи патриарха по всякакви поводи, като всеки път правеше това достояние на любимите си медийни мисирки.

Бидейки в болница и в оставка, през 2013 г. тарторът на шайката дори беше посетен там от Негово Светейшество. Борисов поддържаше отлични отношения и с предишния патриарх Максим.

Материалът Патриарх Неофит отряза премиера! Кръстен ли е Кирил Петков? е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button