Промяна
ОБЩЕСТВО

ИЗХОДЪТ: Владимир Путин бяга по тайния план „Ноев ковчег”

Владимир Путин и неговите съратници усилено разработват план за бягство, условно наречен „Ноев ковчег”. Като най-надеждна страна, в които могат да се евакуират след неизбежното поражение в Украйна или при преврат в Руската федерация, засега се очертава Венецуела. Това твърдят в независими интернет медии руски политолози, които се позовават на свои отлично информирани източници от Кремъл, предаде „Уикенд“.

Разбира се, планът „Ноев ковчег” не се изчерпва само с Венецуела, тя е основната платформа, но се разглеждат и други подходящи дестинации, в които режимът може да се оттегли на спокойствие и далеч от съда в Хага.

Според политолозите в началото погледите са били насочени към  Китай. За тази посока лобира основно Михаил Ковалчук, който да поясним е руски физик, кремълски номенклатурчик, брат на Юрий Ковалчук, известен като „личния банкер на Путин”.

И двамата братя са известни от години сред най-близките сътрудници на московския диктатор. Китай обаче бързо е отхвърлен като вариант за потенциална емиграция, понеже било преценено, че китайците са твърде умни и презират губещите.

Затова пък Латинска Америка се наложила като най-подходящо място за евакуация на Путин и съучастниците му. Най-сериозно се обсъждали Аржентина или Венецуела. Не е известно на кого е възложено персонално да движи връзките с Аржентина, но с Венецуела се е заел Игор Сечин, шефа на държавната петролна компания „Роснефт”, който е олигарх от най-близкия кръг на Путин. Сечин от години има добри лични отношения с Николас Мадуро.

Дясната ръка на Игор Сечкин – Юрий Курилин вече е освободен от ангажиментите си в „Раснефт”, за да се посвети  изцяло на „Ноев ковчег”. Наскоро той отпътувал за Венецуела, за да оцени на място какви възможностите за изтегляне предлага страната. В обсъжданията не е забравена и Африка. Там е харесана  Централноафриканската република като вариант за спешно прехвърляне на Путин и свитата му. 

Подобно на кремълския елит и чиновниците от по-ниските стъпала на държавната йерархия също вече стягат куфарите. Високопоставените бюрократи, твърдят анализатори, ударно купуват през последните месеци недвижими имоти на венецуелския остров Маргарита. Причината е ясна – там ще бъдат защитени от екстрадиция. Служители от средно ниво пък се ориентирали към Парагвай, Еквадор и Аржентина. Трите страни неотдавна са облекчили изискванията за получаване на разрешение за пребиваване, като са ускорили и самия процес.

В някои случаи освен недвижим имот на място, те изискват и най-малко 5000 долара на депозит в местна банка. Молбата за  паспорт трябва да се подаде лично, но пък готовите документи след това могат да се получат и по пощата, тоест докато бегълците са още в Русия. А като ги получат, могат да отпътуват и без да имат нужда от шенгенска виза.

Съратникът на Путин от Минск Александър Лукашенко също стяга багажа да се потопи набързо, ако се наложи. Той все пак смятал да заложи на Китай, смятат познавачи.

Освен да напусне Москва, одиозният руски президент крои и други планове, с които най-добре да защити интересите си. Диктаторът вече подготвя свои заместници. Засега залагал на Дмитрий Медведев и на собственика на частната армия „Вагнер” рецидивистът Евгений Пригожин. Двамата са публичните „кандидати” за следващ президент на Русия.

Задачата на наследника, независимо кой от двамата ще бъде, е по някакъв начин да изтегли руските войски от Украйна и да подпише срамно примирие с Украйна вместо Путин. Изборът на кремълската клика, разбира се, не се харесва нито на Алексей Дюмин, нито на Дмитрий – сина на Патрушев, бившия шеф на ФСБ, които също имат апетити да наследят Путин.

Да уточним, Алексей Дюмин е бивш зам.-министър на отбраната и губернатор на Тулска област, като още от 2017 г. го споменават като потенциален наследник на диктатора. Дмитрий Патрушев пък е известен руски финансист и един от най-големите акционери на Газпром. Очакванията на анализаторите са, че  Путин, спасявайки властта и престижа си, е по-вероятно да заложи на Медведев, който с охота ще приеме тази срамна роля, а и подигравките след това.

Съдбата на Пригожин обаче все още не е напълно определена. Путин, посочват анализаторите, вече постигна своето – военните намразиха Пригожин, а едрата руска бюрокрация е разтревожена от наглия опит на собственика на паравоенната частна компания „Вагнер” бързо да се настани във властта, като при това агресивно критикува сегашния „елит”.

Наблюдатели на ситуацията в Русия твърдят, че Путин вече е започнал специална политическа операция вътре в страната, като целта е бързо преразпределение на властта и бизнес ресурсите в полза на новото му лоялно обкръжение. За Владимир Владимирович удължаването на неуспешната война с Украйна и фашизирането на Русия с репресии и милитаризация на икономиката и обществото е просто начин да извърши сталинистка „перестройка” в 21 век и така да запази авторитарното си управление поне още десет години.

За всичко това и най-вече за провала в Украйна обаче трябва да обвини някой друг, например Медведев. След това пък самият Медведев може да бъде обвинен в предателство и да му се забие ножа в гърба. Това вече се е случвало вече в руската историята. При това не веднъж и два пъти…

Материалът <strong>ИЗХОДЪТ: Владимир Путин бяга по тайния план „Ноев ковчег”</strong> е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button