Промяна
ОБЩЕСТВО

Иван Гешев взел три дела за корупция в „Трейс” – любимата „касичка” на ГЕРБ (лъсна връзка с бащата на Николина Ангелкова)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Главният прокурор Иван Гешев е иззел три досъдебни производства, които са се водили за корупционна дейност на бивши шефове в любимата „касичка” на ГЕРБ – строителната фирма „Трейс”, от разследващите в Ямбол. Мажоритарен акционер в „Трейс груп холд“ АД е персоналният олигарх на Баце – Николай Михайлов.

Сигнал на Promiana.eu до МВР: Олигарх на Бойко изкопа басейн в скалите на Буджака, босът на „Трейс” Николай Михайлов нагло гази закона

Това е станало в средата на миналата година. Куриозното е, че за тази намеса Гешев се е оправдал с жалби именно на хората, станали обект на проверка от полицията и прокуратурата в Ямбол.

Странно е, защо Гешев е взел тяхна страна, при положение, че към онзи момент те не са били нито разпитвани като свидетели, нито пък привлечени като обвиняеми.

След постановленията на Гешев разследванията, които са стигнали дори до бащата на бившия министър на туризма от кабинета „Борисов 3” Николина Ангелкова, са пратени в ръцете на прокурори от СГП и СРП, пише Фрог нюз.

Тези действия противоречат изцяло на заявките на главния прокурор, че той не се меси по никакъв начин в работата на разследващите органи, както и че няма никакво касателство към хода на делата, коментират юристи.

Делата

През 2019 г и 2020 г. в ОДМВР-Ямбол са образувани три досъдебни производства за корупционни престъпления срещу Петя Петрова – бивш шеф на „Трейс Ямбол” АД.

КОШМАР: Жената на Гешев свързана с кървавото ПТП край Своге с 20 жертви, грабежите на ГЕРБ убиват!

Касае се за финансови злоупотреби. Разследващите полицаи в Ямбол установяват, че Петрова, в качеството си на директор, е превъзлагала строително-ремонтни дейности, като е сключвала фиктивни договори с фирми, свързани с нея и с друг бивш шеф на „Трейс Груп Холд” – Мирослав Манолов.

Установени са дори случаи, в които Петя Петрова, участвайки в обществени поръчки от името на „Трейс Ямбол”, е завишила цената на офертата, така че друго дружество да бъде избрано за изпълнител, като впоследствие, на основание на договора за подизпълнение, средствата са били нареждани по сметка на фирма, свързана отново с нея.

И точно когато полицията е искала да провери кои други хора евентуално са се облагодетелствали от въпросната схема, делото им е било иззето по нареждане на Иван Гешев и пратено да се ръководи от столични прокурори.

Въпреки възникналите затруднения, все пак ченгетата стигат до някои факти, а именно, че пари със съмнителен произход са били превеждани по сметка на фирма „Ултра Билд” ООД.

Ето ги любимите фирми на Бойко за кражби на милиарди с ремонти на пътища (СПИСЪК на ГЕРБ-фаворитите)

Дружеството се оказва ключово не само защото към него са потекли финансовите средства, а защото в него са се пресекли съдбите на майки, бащи, вуйчовци, любовници и т. н., всички свързани по един или друг начин с Петя Петрова и Мирослав Манолов. Ще се опитаме накратко да опишем връзките на хората, но ако искате да сте съвсем наясно, ще ви трябва сложен чертеж на родословните зависимости.

Връзки

Както вече стана ясно, Петя Петрова е била директор и член на Съвета на директорите на „Трейс-Ямбол” до 2018 г. Управител на „Ултра Билд” от 2019 г. пък се оказва Стефан Стефанов – мъжът, с който Петрова живее на съпружески начала.

Той е избран на този пост от общо събрание, в което участва Станимир Костадинов – вуйчо на Стефан и правоприемник на част от дяловете в „Ултра Билд” от майката на Петя – Гинка Петрова.

Стефан Стефанов е избран за управител на “Ултра Билд”, приела парите, и с гласа на друг човек – Красимир Киров. Той е настоящ съдружник във въпросната фирма и също е правоприемник на дялове от Гинка.

ДОКОГА? Прокуратурата прикри гербавите калинки в АПИ за катастрофата с 20 трупа край Своге

Красимир е брат на Нели Василева, а тя пък на свой ред живее на съпружески начала с Мирослав Манолов, бившият шеф на „Трейс Груп Холд” АД-София. Красимир Киров, според публикация на „Капитал”, чрез друга фирма „Норд Ве” ЕООД, на която е управител, изкупува част от пакета акции на „Булгартабак Холдинг”, продадени по-късно от синдиците на КТБ за 2 млн. лв.

Мирослав Манолов, както казахме вече, живее на съпружески начала с Нели Василева. Тя пък на свой ред е съдружник със Стефан Стефанов в СПИ “Конструкшън” ООД. “Ултра Билд” пък се явява правоприемник на СПИ “Конструкшън” и още няколко други фирми.

Върхове

В хода на разследването ямболските ченгета установяват, че едно от дружествата, което във времето е било „подизпълнител” на „Трейс Ямбол” за обект в Кърджали, а впоследствие е спечелило обществена поръчка за ремонт в Тополовград на основание завишени цени от Петя Петрова като директор на „Трейс Ямбол”, е „Графит Комерс” ЕООД.

Парите не миришат: Бащата на Николина Ангелкова прави милиони от любимата афера на Бойко Борисов – строежа на пътища, случайност? (РАЗКРИТИЯ)

Дружеството, уточняват разследващите, е собственост и се управлява от Панайот Панайотов – баща на Николина Ангелкова.

Възражения

Разследващите, от чиито ръце са били взети делата срещу бившата шефка на “Трейс Ямбол”, са категорични, че подобни действия от страна на Гешев са прецедент за региона. И смятат, че се касае за директна намеса в разследването от страна на главния прокурор.

Те са убедени, че им е било нужно още много малко време, за да разобличат изцяло престъпната схема и нейните участници. Дали в случая става дума за чадър от страна прокуратурата, предстои да разберем.

Припомняме ви, че името на строителната фирма „Трейс” изплува веднага след трагичната автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души.

Оказа се, че пътната настилка, за която е имало много сигнали за нередности, е била положена именно от тази фирма. Медийни публикации сочат фирмата като една от приближените на предишната власт.

Очаквайте само в Promiana.eu разследване за друга схема на „Трейс” за източване на милиони от софийското метро

Материалът Иван Гешев взел три дела за корупция в „Трейс” – любимата „касичка” на ГЕРБ (лъсна връзка с бащата на Николина Ангелкова) е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button