Промяна
ОБЩЕСТВО

Кьовеши разследва фирми на ГЕРБ с акция „Пътят на жълтите павета“ – прокурори ровят 5 адреса заради €3 млн. щети

На европейските прокурори, разследващи обществените поръчки за ремонт на жълтите павета в центъра на София, е било казано, че политически е по-добре претърсванията и обиските на фирмите изпълнителки е по-добре да бъдат извършени след изборите. Това обаче не е било взето предвид. Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Би Ти Ви

Вчера стана ясно, че Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, разследва корупция, измами и злоупотреба с пари на Брюксел по проекта за възстановяване на историческия център на София, включително пренареждането на жълтите павета.

Бетонният ГЕРБ-октопод „Трейс” източи милиарди за пътища, плащаме с трупове в катастрофи (СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ)

Извършени са обиски и са иззети документи от 5 адреса в София, свързани с фирми от обръча на ГЕРБ, сред които и печално известната „Трейс“ на олигарха Николай Михайлов и „ПСТ Груп“.

Главният секретар на МВР обясни, че Европейската прокуратура е поискала среща с ГДБОП на 29 март за помощ при процесуално-следствените действия, а в петък – 31 март, след разпореждане на съда в четири фирмени офиса са били извършени претърсвания и обиски. В Столичната община не е имало претърсвания – служителите са получили прокурорското разпореждане и са предали цялата документация, каза Тодоров.

Предварителното изчисление на щетите е за поне 3 млн. евро.

Кодовото име на разследването, ръководено от български делегиран прокурор, е “Пътят на жълтите павета”. Предполагаемите щети са за 3 млн. евро.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително булевард „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“) с фирмата „ПСТ груп“. Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие.

Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Беше отбелязано също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия.

Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 милиона лева), за да възстанови вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Освен това, Столична община наложи глоба от 100 000 лв. на „Трейс Груп Холд“ заради жълтите павета. Поисканата от МРРБ техническа експертиза установи, че паветата са лошо положени и има и напукани павета. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на EPPO.

Материалът Кьовеши разследва фирми на ГЕРБ с акция „Пътят на жълтите павета“ – прокурори ровят 5 адреса заради €3 млн. щети е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button