Промяна
РЕЦЕПТИ

Чушки в буркани с чесън за зимата – хрупкави и сочни

Чушки в буркани с чесън за зимата

Сигурна съм, че след като опитате чушките по този начин, не само ще ги готвите през цялото лято, но и следващата година няма да забравите да ги осигурите, така че да ги имате в резерв, постоянно.

Съставки:
5 кг червени чушки
2 глави чесън

За маринатата:
250 мл вода
250 мл олио
250 мл оцет 9%

250 г захар
100 г сол
1 голяма връзка пресен магданоз

2 моркова
5 г консервант
черен пипер на зърна

Приготвяне:
Измийте чушките добре, отцедете ги/избършете, след това отстранете дръжките и семената, точно както при подготовката им за пълнене. Измийте магданоза и го нарежете на едро.

Измийте добре морковите и ги нарежете на колелца с дебелина приблизително 2-3 мм.

В тенджера с диаметър на най-дългата чушка, поставете всички необходими съставки, изброени за маринатата и включете котлона на максимална степен, за да заври сместа.

Веднага след като заври, намалете котлона и започнете с “бланширане” на чушките, т.е. ги потопете за кратко в приготвената течност.

Достатъчно е чушките да престоят във врящата течност за 2-3 минути, колкото да променят цвета си. Извадете ги с решетъчна лъжица, изчакайте няколко секунди върху тенджерата да се отцедят, след което ги подредете в друга тенджера с капак.

Не поставяйте всички чушки наведнъж да се „бланшират“, а на няколко пъти. Като ги извадите, сложете ги в другата тенджера и ги покрийте веднага.

Те трябва да останат в тази тенджера за половин час, през което време ще омекнат и няма да се чупят.

Започнете да нареждате чушките в предварително стерилизирани буркани.

Сложете по малко консервант на дъното на всеки буркан, магданоз, ситно нарязан чесън или по желание и повторете това на всеки два реда чушки и това е всичко. Между чушките слагайте и моркови.

Допълнете бурканите с останалата марината. Докато наливате, разклащайте всеки буркан, за да освободите задържания въздух.

Покрийте подготвените буркани и ги оставете за една нощ да се охладят. Не изхвърляйте останалата марината, но я добавете в бурканите на следващата сутрин, ако забележите, че нивото на течността е спаднало.

Чушките трябва да са напълно покрити с течност. Оставете най-големите чушки за отгоре, за да държат всички останали под течността.

Затворете бурканите накрая.

Чушките са едновременно меки, но и хрупкави.

Споделете тази рецепта за чушки в буркани с приятелите си!

Още Новини

Back to top button