Промяна
Политика

Заради „Страйкър“-ите: Спешно плащаме 263 млн. долара на САЩ

Министерският съвет (МС) прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната (МО) за 2023 г., за извършване на плащане по Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“. Това съобщават от МС.

Решено! Ще си вземем нови бойни машини „Страйкър“

Договорът бе ратифициран със закон от Народното събрание на 01.12.2023 година. 

Международният договор BU-B-UCP е подписан в изпълнение на приетия от 49-тото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“.

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия.

Така Министерството на отбраната ще плати първите 263 млн. долара по сделката за закупуване на 193 бронирани бойни машини „Страйкър“ от САЩ. Плащането на първата вноска по договора за нови бронирани бойни машини трябва да стане преди 15 декември, до когато е валидна специалната оферта от правителството на САЩ.

Общата стойност на договора за нови бронирани бойни машини е 1,3 млрд. долара. Останалата част от сумата ще бъде платена на равни годишни вноски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Още Новини

Back to top button