Промяна
СВЯТ

US учен със стряскаща прогноза: Слънчева „супербуря“ носи глобално бедствие на планетата

Целта на проф. Питър Бекър и на екипа му е да създаде система за ранно предупреждение от опасна соларна активност. Северното сияние е красиво, дори когато се появява на необичайни географски ширини, както преди няколко дни, но точно причината за него някой ден може да се окаже нещото, което ще ни върне 200 години назад.

Описвано като „интернет апокалипсис“, подобно явление може да прекъсне достъпа до мрежата и да заличи огромно количество информация по света до такава степен, че човечеството да се окаже без достъп до интернет за седмици и дори месеци.

Поне така твърди проф. Питър Бекър от Университета „Джордж Мейсън“.

Бекър води екип от изследователи в проект, който цели да създаде система за ранно предупреждение за точно такова потенциално събитие.

Соларните бури могат да причинят сериозни щети на Земята. Уязвими са не само обикновените електроуреди, но и системата за енергоснабдяване, сателитите, подземните оптични кабели, навигационните системи и GPS, радио предавателите и комуникационната техника. И най-лошото е, че според учените, това се е случвало и преди.

Мощно слънчево изригване през 1859 г. става причина телеграфните системи да бъдат унищожени. „Искри буквално са хвърчали от телеграфните машини. Някои от операторите са били ударени от ток“, казва проф. Бекър.

Соларните цикли в момента са в пика си, което е причина за зачестяването на соларните бури. Преди близо 14 000 години, слънчево изригване, вероятно стотици пъти по-мощно от това през 1859 г. е ударило Земята и за това има преки и косвени доказателства, посочва още професорът.

Ако има как да се създаде въпросната система за ранно предупреждение, има и начин да спасим електрониката. „Ако имаме предупреждение, всяка секунда е от значение, защото можем да изключим сателитите, да спрем трансформаторите на Земята. Така че има начини, по които да смекчим проблема“, казва проф. Питър Бекър.

Още Новини

Back to top button