Промяна
ОБЩЕСТВО

УДАРНО: Кабинетът върти метлата – назначи собственичка на бар в енергетиката и човек на Бойко в БИМ

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Служебните министри в кабинета на Гълъб Донев явно не се впечатляват от критики и продължават да въртят кадровата „метла“. Не минава и ден без уволнени началници и назначаване на нови хора на важни постове в администрацията и в държавните фирми.

Прави впечатление, че чистката е повсеместна, засяга основно кадри, назначени сравнително скоро – през шестте месеца на редовния кабинет на Кирил Петков, и често връща на власт шефове от ерата на ГЕРБ и Бойко Борисов

Във вторник икономическият министър Никола Стоянов освободи без обяснения ръководството на Комисията за защита на потребителите (наследство от предния министър Нинова) и постави нови кадри, за което основна заслуга имат разкритията на Promiana.eu за заверата на Корнелия Нинова и Калоян Методиев в КЗП.

Последната новина е за смяна в системата на холдинга БДЖ и по-точно в дъщерната му фирма „БДЖ Пътнически превози“. Инж. Ивайло Георгиев, който бе назначен за директор от предния министър на транспорта Николай Събев, е освободен.

Новият ръководител е Христо Иванов, който и преди е бил на същия пост. Рокадата не е обявена официално, но вече е вписана в Търговския регистър, откри Economic.bg.

Основната задача на служебното правителство е да организира и проведе изборите без сътресения. Затова е смущаващо, когато кабинетът, назначен от президента, предприема кадрови рокади в държавни институции, които имат пряко отношение към подготовката на вота. А точно такъв е случаят с внезапната и необоснована смяна на шефа на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова, чието място беше заето от Паун Илчев.

В последно време институтът придоби съществена роля  – заедно с Министерството на електронното управление и Българския институт за стандартизация извършва проверка на машините за гласуване.

Целта е да се удостовери, че устройствата отговарят на изискванията, зададени с Изборния кодекс. Това е изключително важно, защото ако въпросните три институции обявят, че машините не отговарят на законовите стандарти, изборната администрация трябва да проведе вота с хартиени бюлетини.

Техническото мероприятие се извършва по специална методика, приета от шефовете на посочените три ведомства, така че председателят на БИМ едва ли може да влияе еднолично при проверката.

Но е странно, че служебното правителство в разгара на подготовката на изборите прави смяна без мотиви и поставя начело на БИМ човек, чиято кариера се развива при управлението на ГЕРБ.

Паун Илчев обикаля най-разнообразни управленски позиции – от 2008 г. работи в системата на „Български пощи“, а през 2015 г., по време на второто правителство на Бойко Борисов, е назначен временно за шеф на БИМ. Това, че не е титуляр на длъжността, е оправданието на властта, че Илчев не разполага с никаква квалификация или опит в областта на метрологията.

През 2021 г. той внезапно се изстрелва нагоре – става изпълнителен директор на „Държавна петролна компания“. Дружеството беше създадено от кабинета „Борисов 3“ с идеята да управлява държавни бензиностанции, но в крайна сметка не отчете никаква дейност и беше нарочено за закриване от правителството на Кирил Петков.

И сега облагодетелстваният от ГЕРБ Илчев се връща обратно в БИМ, благодарение на служебния кабинет на Радев, който уж беше във война с партията на Борисов – отново без е квалифициран за длъжността.

Славина Иванова е друго име, изплувало изненадващо на важна позиция.  Тази неизвестна бизнесдама наскоро е станала съветник на министъра на енергетиката Росен Христов. За новото подкрепление в екипа на Христов се разбра в предаването“Защо, г-н министър“. Водещата Мария Цънцарова изненада събеседника си с въпроса как точно му е полезна Иванова, за която се знае само, че е собственик на… бар.

Енергийният министър обясни, че Славина Иванова е веща в управлението на международни проекти и затова я е взел в кабинета си. В декларацията си по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, подадена през август, съветничката е посочила, че е „управител на дружество“.

Според публично достъпните данни в Търговския регистър тя фигурира като управител на 4 фирми – ДЖИПСИ БАР ЛОЗЕНЕЦ ООД, Джипси Бохо бар ООД, Б8 Бранд ЕООД и „Иваделс – 999 – Славина Иванова“ ЕТ. В първите две фирми Иванова е вписана като съдружник,  в другите е единствен собственик.

Материалът УДАРНО: Кабинетът върти метлата – назначи собственичка на бар в енергетиката и човек на Бойко в БИМ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button