Промяна
ОБЩЕСТВО

ТРАГЕДИЯ: Москва разлюби „Възраждане”

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Шефът на „Възраждане” Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин, е изпаднал в немилост пред ръководените от Москва русофилски структури в България, научи „Уикенд”.

Освен достъпа до нелегалните кремълски парични потоци, неподчинението на Копейкин може да освети нелицеприятни факти от миналото му. Включително и „голямата бомба”, че във вените му тече циганска кръв, заканват се родните фенове на Владимир Путин.

Разривът между „Възраждане” и русофилите е настъпил преди няколко седмици, твърдят наши източници. Причината не е идеологическа, а тривиалния спор „кой да води бащината дружина”. Хора, познаващи лидера на „Възраждане”, го описват като човек, който не търпи хора можещи, дори и бегло да го засенчат.

Описват го и като невротичен, полуистеричен нарцисист, който не понася различно мнение или това да не е прав. Съдбата на подобни мислещи хора, обичайно е една и съща – изритвани са, в момента който Копейкин ги приеме като конкуренти, или си тръгват сами, щом опознаят добре личността на вожда.

Скъсалият с русофилите заради вождиски амбиции Костадинов в никакъв случай не се е отказал от плановете си да извади България от ЕС, за да ни съюзи с Русия, чиято дружба за феновете му е като слънцето и водата за всяко живо същество. Главозамаян от растящата си популярност, Костадинов обяви, че „Възраждане” ще се яви сама на изборите, заричайки се да е първа политическа сила.

Подобен сценарий е абсолютно невъзможен, убедени са социолози. В най-добрия случай, партията на Копейкин може да удвои резултата си до 10%. С това са наясно и наблюдаващите ситуацията в България руски анализатори.

Затова още преди месец към тукашните фенове на Москва са спуснати указания за създаване на общ русофилски фронт за вота. Идеята на московските кукловоди е подобна коалиция да събере максимално висок процент, което заедно с БСП да превърне „Възраждане” в незаобиколим фактори при преговорите за съставяне на ново правителство.

В планираната коалиция около „Възраждане” на Копейкин трябвало да се включат „АБВ“ на Георги Първанов и Румен Петков, „Движение 21” на Татяна Дончева и „Русофили за Възраждане на Отечеството” на Николай Малинов.

Твърди се, че направени социологически проучвания показали, че новата промосковска коалиция може да грабне над 15% на изборите. При очакван подобен резултат от БСП, плановете на Кремъл да превърнат България в свой троянски кон са напълно постижими, обясняват анализатори. Да, ама не. Прът в колелата на руските амбиции слага егото на Костадин Костадинов.

Вярващ, че е единствения призван да „спаси” България от Западната окупация, той категорично отказва да дели славата с останалите партийни лидери. На подканата от Москва за колиция, отговаря, че останалите предложени му партийки не струват нищо и няма защо да сключват съюз. Достатъчно му било те само да подкрепят „Възраждане”, без създаване на коалиция. Което само по себе си не е далече от истината.

Хората на Първанов и Дончева едва ли може да се похвалят с повече от 2-3000 гласа тежест, но изчисленията на московските стратези показали, че един общ русофилски блок може да привлече и десетки хиляди други неутрални фенове на „вечната дружба”.

За това, отказът на Копейкин да изпълни инструкциите на Кремъл е приет на нож, разказват наши източници. Твърди се, че указанията за коалиция са предадени от дясната ръка на Костадинов Пламен Пасков, който е един от ключовите хора, разпределящи рублите от Кремъл. Мистериозната фигура на Пасков вече е описвана в „Уикенд”. За това ще припомним само щрихи от биографията му.

По образование той е ветеринарен лекар и до 2000 г. работи в родния си Димитровград. Докато се грижи за домашните любимци на съгражданите си, на Пасков му хрумва да създаде софтуер за управление на ветеринарни клиники.

С негови познати успяват да направят компютърната програма, но тя няма никакъв успех у нас. За сметка на това е приета възторжено в Русия, където провинциалният конски доктор никога не е стъпвал преди това.

Буквално от нищото, Московската градска ветеринарна асоциация избира непознатия чужденец и му поръчва да адаптира софтуера си за нуждите на медиците в областта. Скоро след това неговият продукт става „задължителен по желание” за ветеринарите служби в цяла Русия. Резултатът от това е, че Пламен Пасков е залят с пари. Поне така се хвали той.

Пред партийни другари ветеринарят обяснява, че офисът му е на метри от Кремъл, а бизнесът му носи несметни печалби, с които може да си позволи финансирането на политици, на които симпатизира.

По една случайност, всички те са отявлени русофили. Преди „Възраждане”, Пасков бе част от „Атака”. В силните години на партията, конския доктор не криеше, че е близък до Волен Сидеров и негов пръв съветник.

По онова време хората на Сидеров разполагаха с огромни пари, издаваха вестник и купища агитационни материали, направиха и собствена телевизия. Формално средствата за това идваха от партийната фондация, чиито дарители обаче така и останаха неясни.

След залеза на Волен, ветеринарят милионер прехвърли подкрепата си към новата надежда на Кремъл Костя Копейкин, които също изведнъж започна да разполага с огромни ресурси за агитация.

Включително за покупка на апартаменти и вили на семейството си. Пасков пък бе плътно до Копейкин при всеки протест, организиран от партията или срещи със симпатизанти.

Това поне е официалната версия за партийната ангажираност на Пасков. Анализатори имат друго обяснение на направеният от него пробив в Русия, чиито власти през последните десетилетия правят всичко възможно, за да ограничават български бизнес там. Твърди се, че Пасков е един от т.нар. „назначени бизнесмени”.

Целта е с подкрепата на руските власти да му се осигури законно забогатяване, чрез някакъв вид бизнес. След това, легално изкараните пари без проблеми могат да се насочват към структури, които работят за каузите на Кремъл. И всичко си е законно. Един успял човек, просто решава да сподели богатството си, за да подкрепи политици, в чиято кауза вярва.

Подобни агенти за влияние не са един и двама у нас. Някой от тях забогатяха като посредници при търговия с газ или нефт от Русия, други от гарантиран монополен внос на метали от там. За трети, руските спецслужби са измислили по-иновативни начини за бързо забогатяване.

Малко след неуспешната среща с Костадин Костадинов, на която му предава волята на Москва за общ русофилски фронт, ветеринарят Пасков бързо заряза „Възраждане”. Буквално за една нощ видния русофил, който постоянно агитираше с публикации във Фейсбук за Копейкин, изведнъж оттегли подкрепата си.

В свое емоционално видео Пасков обяви, че вече не припознава Костадинов като човека, които се бори за българо-руската вечна дружба. Копейкин от своя страна му отвърна, изхвърляйки го от партийните листи, макар до последно да се смяташе, че Пасков ще е водач в София или Пловдив, където има огромно число фенове.

Вместо в листите на „Възраждане”, медикът изведнъж обяви, че се е присъединил към създадената от няколко леви партийки коалиция „Справедлива България”, която се обяви за спешно възстановяване на външнотърговските отношения на България с Русия и възобнояване на доставките на руски газ.

Любопитно е, че в коалицията участва и партия на „Политическо Движение „Социалдемократи”, която на предните избори бе мандатоносител на „Продължаваме промяната”.

Оттеглянето на Пламен Пасков съвпада и с рязка промяна в мнението за „Възраждане” от всевъзможните сайтове, който бълват руска пропаганда. Одите във възхвала на Костадинов рязко спряха. Вместо това русофилските пропагандни рупори започнаха да обявяват Копейкин за предател, припомняйки всички скандали около миналато му.

Като вилата му във Варна, купена уж с пари от субсидията. Заклеймяват и като фен на ваксините срещу коронавирус, което си е анатема за всеки правоверен русофил, вярващ, че с тях Бил Гейт чипира хората.

Твърди се, че с наближаване на изборите пропагандата срещу Костадинов само ще се засилва. Русофили твърдят, че тепърва предстои да се водят компромати срещу него. Включително и свързани с обвиненията, които хора на друг фен на Москва Стефан Янев му отправят, че е с цигански произход.

Бивш активист на „Възраждане” се хвали открито, че има документи, според които един от родителите на Костадинов е ром от плевенските села. Било само въпрос на време да ги извади публично.

Материалът ТРАГЕДИЯ: Москва разлюби „Възраждане” е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button