Промяна
СВЯТ

Става страшно за шпионите в Германия. Нов закон влиза в сила

Правителството на Федерална република Германия одобри промени в закона, по силата на който действа държавната служба за външно разузнаване (СВР), с идеята да й се осигури по-добра защита срещу шпионаж, съобщи ДПА.

Стъпката е и отговор на руския шпионаж, засечен в германското разузнаване миналата година.

По време на закритото си заседание в двореца Мезеберг канцлерът Олаф Шолц и неговите министри стигнаха до одобрение на законопроекта, изготвен в канцеларията на канцлера. Министрите одобриха и механизми за предотвратяване на шпионска дейност в самата вътрешна структура на германската СВР, включващи внезапни проверки на персонала, личния му багаж и личните превозни средства, извършвани от независими служители.

Независимите служители трябва да умеят да проверяват и мобилните телефони на персонала, в случай че се съмняват за нещо нередно.

„Предполагаемите шпионски дейности на други разузнавателни служби трябва да бъдат засичани в ранен етап чрез проверки“, се казва в законопроекта.

Тези действия на германското правителство идват по повод ареста на служител на СВР в Берлин по подозрение в шпионаж през декември 2022 г. Предполага се, че той е предавал информация, придобита по време на работата му в Москва, след като Кремъл започна войната в Украйна.

Кабинетът прие и решение за изменение в закона за защита на конституцията, което засяга вътрешното разузнаване и закона за военното контраразузнаване.

Още Новини

Back to top button