Промяна
Политика

Скандал: Уволненият шеф на Сметната палата изригна гневно!

С освобождаването ми от поста по начина по който се случи България застрашава членството си в ЕС. Това заяви в интервю за Нова бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

“Присъединявайки се към ЕС, България е поела ангажимент да гарантира защита на финансовите интереси на съюза чрез Независимата върховната институция. С този акт на НС те застрашават независимостта на върховната институция и нейното нормално функциониране”, посочи той.

По думите му решението е и противоконституционно, “защото противоречи на принципа на правовата държава”.

“Този принцип е нарушен, защото е сериозно застрашена независимостта на Сметната палата като конституционно уреден орган. Вторият мотив е, че са грубо погазени императивни норми на закона за Сметната палата, които уреждат начина на освобождаване на председателя на Сметната палата”, обясни още Цветков.

Процедурата по избиране на нов председател е с продължителност около 2 месеца.

“Решението ме изненада”, каза Цветков, който не бил предупреден. “Усетих, че нещо ще се случи по време на дебатите в Комисията по бюджет и финанси”, допълва бившият шеф на Сметната палата.

Той обясни, че въпросните дарения от по 20 000 лв., отиващи към “Демократична България” и станали повод за дебат, са “опит да се прикрие дарение от юридическо лице”.

“Когато размерът на дарението не отговаря с размера на доходите, ние обявяваме несъответствие. Има случаи, в които има такива несъответствия, когато гражданите са работили в чужбина”, поясни Цветков.

По думите му това е било ясно на депутатите.

“Въпреки това на следващата сутрин беше депозирано проекторешението и подписано от лидерите на парламентарните групи, протече дебат, вследствие на който аз бях освободен”, каза още Цветков.

Той е категоричен, служителите в Сметната палата “винаги сме изпълнявали професионално и почтено нашите задължения”.

Според бившият председател на Сметната палата едва ли точно одитите и докладите на Сметната палата, посочващи редица нарушения са причина за отстраняването му от длъжност, дори напротив.

Още Новини

Back to top button