Промяна
Икономика

Роден икономист: Някои компании ще направят главозамайващи печалби, а други… ВИДЕО

Икономиките през годината бяха изключително волатилни. През първата година имахме позитиви от възстановяването от ковид и отварянето на икономики, но след лятото те се запътиха към рецесия, инфлацията нарасна. Справихме се много прилично със ситуацията, дори генерирахме растеж. 

Това каза финансистът Преслав Райков пред Нова нюз.

По думите му доставките от „Газпром“ са крайно несигурни и е било крайно време да се осигури алтернатива. „Трябва да се отворят процедурите за проучване и добив на газ у нас. Да бъде вдигнат и меморандума за добив на шистов газ. Когато войната приключи, могат да се върнат руските газови доставки“, заяви Райков. 

Мнението му е, че харчовете и нетаргетираната подкрепа са били „пълна глупост“. „Не мисля, че ще изпаднем в дългова спирала, но много бързо трябва да се върнем към фискална дисциплина и балансиран бюджет. Някои компании ще направят главозамайващи печалби, други ще са на ръба на оцеляването. Трябва да има много ясно таргетиране. Отстъпката за горивата вече е приета за даденост и носи морален риск“, коментира той.

От своя страна икономистът доц. Григор Сарийски каза, че инфлацията се успокоява, но въпросът е какво ще можем да си купим със същите пари, защото темпът на доходите изостава с 2%, а така домакинствата обедняват. „Беше забъркан коктейл с енергиен привкус. Замяната на руския източник не е точно диверсификация.

Благодарение на тавана от 250 лева за компенсация на високите цени и който беше понижен на 200, следващата година бюджетът ще излезе на около 6,5% дефицит. Това противоречи на всички критерии за стабилност. Коефициентът на задлъжнялост в рамките на 5 години ще се удвои до 50%“, прогнозира той. 

Според него благодарение на действията на предишния парламент са се отворили две големи дупки – сумата, която отива за подпомагане срещу цените на електроенергията и в бюджета на ДОО.

„При положение, че в ДОО имате приходи до 9 млрд. и разходи до 16 до ноември, а 10% е ръстът на приходите и разходите, дупката става все по-голяма. За едното имате 900 млн. плюс в приходите, и 1,6 млрд. плюс в разходите.

Колкото по-бързи са процесите на догонване на доходите, толкова по-голяма дупка се отваря. Нужна е разумна демографска политика. Енергийните помощи са другата голяма дупка“, обясни доц. Сарийски.

Още Новини

Back to top button