Промяна
ОБЩЕСТВО

Promiana.eu подава сигнал до OLAF: Кръгът „Зайкови” даде 700 млн. на близката до ГЕРБ фирма „Трейс” с метрото

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Инж. Кирил Зайков, зам.-изпълнителен директор на „Метрополитен София“ и синът му – инж. Николай Кирилов Зайков, служител на „Трейс“, превъртяха 700 млн. лева държавна пара през софийското метро в полза на „касичката на ГЕРБ“, каквато реално е строителната фирма, разкри Promiana.eu.

Таткото Кирил Зайков обслужва интересите на „Трейс“, в която работи… синът му

Бащата е от едната страна на финансовия поток, наследникът му – от другата. Единият дава парите, другият ги усвоява… Това е основната работа на кръга „Зайкови” – съвсем удобно да насочва милионите към „Трейс Груп Холд” АД, която е строител №1 в метрото. В дружеството на олигарха на Баце проф. Николай Михайлов синчето Зайков работи още студентската скамейка.

Босът на „Трейс“ Николай Михайлов

Публикацията ни ще бъде подадена до европейския прокурор №1 Лаура Кьовеши и до офиса на Европейска служба за борба с измамите OLAF, които да разследват доколко председателят на комисията по избор на изпълнител на софийското метро Кирил Зайков е избрал точно фирма „Трейс”, в която работи синът му, при крещящ конфликт на интереси.

Прелюбопитно е да научим дали законосъобразно и прозрачно се харчат средствата на европейските данъкоплатци и дали това не става на базата на роднински връзки и тлъсти суми в разрез с изискванията за честна конкуренция.

БЛАГОДАРНОСТ: Фирма с милиони от метрото ремонтира безплатно палата на зам.-шефа Кирил Зайков (СНИМКИ)

Абсурдно звучи, но почти абонирана за спечелване на търгове за изграждане на софийското метро (гордостта на Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов) е именно компанията „Трейс”. Как става това – на основата на честно състезание или на принципа „аз на теб – ти на мен”?

Съвсем неслучайно почти неизменен председател на търговете за определяне на фирми-изпълнители в метрото е инж. Кирил Зайков, зам.-шеф на „Метрополитен София”.

Татко Зайков до този момент е определил „Трейс” и свързани с нея фирми да спечелят обществени поръчки за изграждане на подземната железница за над 700 милиона лева, разкри отлично информиран източник на Promiana.eu, настоял за анонимност.

Ето я схемата на Фандъкова за кражби от метрото! Баща и син Зайкови лапат милиони от скандални фирми. Накрая всичко ще ни се срути на главата (СНИМКИ)

Изниква въпросът защо точно тази фирма, любима толкова много на Бойко Борисов? Отговорът е много прост – от студентската скамейка отрочето на инж. Зайков – инж.  Николай Кирилов Зайков, е на работа в холдинговата структура с тлъста заплата от над 10 000 лева на месец.

Собственикът на „Трейс“ е един от придворните олигарси на Бойко Борисов

Именно синът Николай Зайков беше ръководител на проекта на „Трейс“, която построи пропадналия в началото на 2021-а участък между метростанциите „Театрална“ и „Хаджи Димитър“.

През него върви цялата информация за евентуален проблем в документацията на „Трейс”, подменяне на документи в процедурата и в крайна сметка – тлъстите комисионни към председателя на комисията – неговият баща.

Фандъкова и Братоев са наясно със схемата, но си траят, защо ли?

Кметицата Йорданка Фандъкова и шефът на метрото Стоян Братоев са наясно този фрапиращ конфликт на интереси, въпросът е защо си траят?

Материалът Promiana.eu подава сигнал до OLAF: Кръгът „Зайкови” даде 700 млн. на близката до ГЕРБ фирма „Трейс” с метрото е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button