Промяна
Политика

Плевнелиев: Този политик ще е успешният премиер на експертен кабинет на Борисов

И днес президентът Румен Радев не коментира кога ще връчи първият проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. А въпреки редицата срещи между политическите сили през изминалата седмица, все още няма яснота дали ще бъде събрано мнозинство, което да подкрепи евентуален кабинет. 

„Важно е да има правителство“, обяви на военния парад президентът Румен Радев, но не коментира кога ще започне процедурата за връчване на първия мандат. 

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че експертен кабинет на Борисов е добър вариант за разрешаване на политическата криза и обяви, кой би трябвало да седне в премиерското кресло.

 

Ако е политическо правителство, един Томислав Дончев – който е умен, интелигентен, който знае всичко за България, за Европа и за света, който продължава да гради мостове, казва едно изречение, но смислено – за мен той е перфектен, ако кажем програмно правителство. Човек, който ще избута България със страшна сила, а няма да я забие в пропастта, както направи Кирил Петков“, заяви Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Коларова: Този банкер ще е успешният премиер на експертния кабинет

Според него в момента е нужно държавническо мислене и обединение около първия мандат. 

„Най-силно би било това правителство да бъде подкрепено и от ПП-ДБ. Защо не, ако приоритетът е Еврозона, Шенген, реформа – това правителство ще ги направи, нека ги подкрепят. Казаха, че няма, защото на буквичката „Ф“ застанали в коридорите на НС като малко дете, като стандартни популисти, само на тяхното или на никой друг„, добави Плевнелиев.

Междувременно втората политическа сила отказва да даде подкрепата си за първия мандат. Академик Николай Денков коментира, че ако се стигне до втория мандат, те са готови да го реализират.  

„От деня, в който бяха обявени резултатите на изборите, до днес, ние чакаме ГЕРБ-СДС да реши какво ще прави. Вместо да дискутираме нашия избор какъв е, трябва да дискутираме избора на ГЕРБ. Борисов и хората около него са царе в това да търсят обяснение, защо нещо не са свършили, а тяхната работа сега е те да формират правителство“, заяви акад. Денков.

Според предложения за премиер от ПП-ДБ, ГЕРБ си търсят оправдание, за да не подкрепят състав на кабинет с втория мандат. 

„Това, което се оказа, е че те не очакваха ние да извадим състав на кабинет. Когато ние извадихме този състав, и той беше сравнително добър, те трябваше да си измислят как да избягат от тази ситуация. Начинът, по който решиха да се измъкнат, е да започнат да критикуват това, което до вчера изглеждаше добре“, коментира посоченият за премиер от ПП-ДБ.

Още Новини

Back to top button