Промяна
КРИМИНАЛНИ

Петима чернокожи полицаи убиха чернокож шофьор в Тенеси

Властите в САЩ повдигнаха обвинения срещу петима полицаи за убийство от втора степен след фаталния побой над чернокож в щата Тенеси.

29-годишният Тайър Никълс беше спрян на 7 януари за безразсъдно шофиране, според полицията в Мемфис. След като последвало преследване, “полицията го измъчвала до неузнаваемост”, казаха семейните адвокати Бен Кръмп и Антонио Романучи в изявление, пише bg-voice.

Петимата полицаи, които също са чернокожи, бяха уволнени, след като вътрешно полицейско разследване установи, че са “нарушили множество правила, включително прекомерна употреба на сила, задължение за намеса и задължение за оказване на помощ”.

Никълс е бил транспортиран в болница в критично състояние, където е починал на 10 януари.

“Установено е, че тези служители са пряко отговорни за физическото насилие над г-н Никълс. Това не е просто професионална грешка, това е липса на елементарна човечност. Този инцидент беше отвратителен, безразсъден и нехуманен”, каза началникът на полицията в Мемфис Серелин Дейвис.

Петимата полицаи – Емит Мартин III, Джъстин Смит, Тадарриус Бийн, Деметриъс Хейли и Дезмънд Милс – бяха допълнително обвинени в тежко нападение и утежняващо отвличане. Всички вече са в полицейския арест. Длъжностни лица казаха, че видеозапис на епизода съществува и ще бъде пуснат някъде след 18:00 часа в петък (местно време).

“След като всички видят видеото, не мисля, че ще имат въпроси относно тези обвинения”, каза окръжният прокурор на Мемфис Стив Мълрой пред CNN.

Шефът на полицията Дейвис добави:

“Очаквам да почувствате възмущение от незачитането на основните човешки права.”

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за спокойствие по случая, но добави, че подкрепя “мирния протест”.

“Докато американците скърбят, Министерството на правосъдието провежда своето разследване и държавните власти продължават работата си. Аз се присъединявам към семейството на Тайър в призива за мирен протест”, каза Байдън, имайки предвид убития Тайър Никълс.

Още Новини

Back to top button