Промяна
Политика

Параноя и тотално неразбирателство на изборния процес – това показаха истериите на ПП в НС

„ГЕРБ отстояват едни и същи позиции по отношение на Избирателния кодекс (ИК) от година и половина, а именно връщане на смесеното гласуване. При участие на над 150 000 души в изборния процес изборите не могат да бъдат фалшифицирани“, заяви депутатът от тази партия Тома Биков.

Колегите от „Продължаваме промяната“ (ПП) демонстрират нещо средно между параноя и тотално неразбиране на тези процеси. Слушах дебата, не взех думата, защото ми се струваше безсмислено да се говори.

Те тръгват така, че все едно всяка промяна означава фалшификация, кражба. След това започнаха да си правят реплики на изказвания, които нямат общо с изказванията. Това е ексцентрично поведение, което няма смисъл. Те живеят с мисълта, че светът е започнал през 2020 г., появили са се и имат правото да кажат кое е добре, кое е лошо„, каза Биков.

„ЕРБ вижда пасивност от страна на „Демократична България“ (ДБ), които „ходят след ПП по инерция“. Въпреки това някои от техните идеи за Изборния кодекс (ИК) били „добри“. Освен това с тях ГЕРБ нямали съществени различия – военната помощта за Украйна, купуването на F-16.

По темата за възможните фалшификации на изборите, той не вижда как може да се случи това, при положение, че в провеждането на изборите участват 150 000 души от всички партии. Но също така е необходимо опростяване на протоколите, за да се намалят грешките в тях.

„При участие на над 150 000 души в изборния процес изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия.

Да, грешки може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има грешки, трябва да се опитаме да ги улесним – да направим по-прост протокол“, призова Биков в сутрешния блок на БНТ.

Според него хартиеното и машинното гласуване са се превърнали от технически въпрос в тези за политическо противопоставяне.

„Ние защитихме последните дни теза, която защитаваме от година и половина – връщането на смесеното гласуване докато не се намери по-подходящ вариант за това едновременно всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се вдигне доверието в изборния процес. Със сигурност тези разговори ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и трудно сега да изглежда това“, изтъкна той.

Биков уточни, че в българската конституция не се предвижда нито образователен, нито технологичен ценз и всички избиратели, независимо от тяхната грамотност – в буквалния смисъл и технологично имат право да гласуват и това е в основата на демокрацията.

Според Тома Биков е редно ГЕРБ да предложи проектокабинет за гласуване в пленарната зала. „Какъв ще е съставът му ще стане ясно след връчването на мандата„, уточни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Още Новини

Back to top button