Промяна
ОБЩЕСТВО

ПАК НИ ЛЪЖАТ: 11 мъртъвци „подписали“ изборните книжа на ГЕРБ

Няма политическа партия, в чиито списъци с подписи за участие на изборите на 2 април да няма починали хора, т.нар. „мъртви души“. Сред нарушителите са и парламентарно представените партии, показва проверка на комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

По закон всяка партия или коалиция трябва да представи списъци с поне 2500 подписа на свои поддръжници, за да бъде регистрирана за избори. А КЗЛД за първи път е направила проверка на тези списъци, разказва bTV.

„Нито е нормално, нито е етично партиите да събират и обработват данни на починали лица с цел да се регистрират за избори. Това показва разбиранията на партиите за начина, по който желаят да управляват тази държава и да спазват правовия ред. За мен това означава, че се събира информация от предишни избори и може да се стигне до съмнения дали тази информация не се продава“, казва Венцислав Караджов, председател на КЗЛД.

Според проверката на Комисията най-голям е броят на починалите в списъците на „Национално движение Единство“ (обединяваща правата и интересите на циганите в страната) – 441, следвана от „България на труда и разума“ със 176 и Съюз на свободните демократи със 166.

След тях са инициативният комитет за издигане на фолкпевицата Луна Йорданова за независим кандидат със 161, „Атака“ със 154 и коалиция „Български дух и традиции“ със 124. По повече от 100 имат още „Движение на непартийните кандидати“ – 122, „Българско национално обединение“ – 121, „Правото“ – 117, Коалиция „За теб Бълтария+ – 112, Български национален съюз „Нова демокрация“ – 108 и Глас народен, на рокмузиканта Светослав Витков – 105.

Всички те са потърсени за коментар от bTV, но само някои са отговорили.

Боян Расате, чийто БНС има списък със 108 починали лица, смята, че това е масова практика: „Всички парламентарно представени партии си купуват такива имена и списъци, но при нас това не може да е валидно, по простата причина, че ние нямаме пари да си купим. БНС има много врагове, съвсем лесно е техни активисти да запишат починали лица в нашите листи. Списъците за регистрация се събират на публични места, всеки може да мине и да се разпише. Глоба няма да плащаме, защото нямаме никаква вина.“

От „Глас Народен“ твърдят в своя отговор, че на всички избори имат получени много над 2500 гласа, колкото се подписа изискват за регистрация“. От ПП Правото“ пък добавят, че починали лица е имало в списъците на всички партии.

И това наистина е така, според КЗЛД – такива нарушения имат всички 7 партии, представени в 48-ото Народно събрание. Сред тях най-много са починалите в списъците на „Български възход“ на Стефан Янев – 54. ГЕРБ-СДС и БСП имат по 11. ПП е с 5 такива лица, по трима са в списъците на ДПС и „Възраждане“, докато при ДБ са двама.

ГЕРБ твърдят в своя защита, че представителите на партиите, които събират подписи нямат право да искат лични документи на гражданите, които се подписват в списъците собственоръчно. И добавят, че за всички избори събират по над 40 000 подписа, но внасят в ЦИК 9999, затова тези 11 случая са „нищожна грешка под 0.01%“.

Според БСП пък, щом ЦИК я е регистрирала за изборите, значи всичко е било наред. А „Възраждане“ твърди, че става въпрос за провокация срещу партията, каквито се извършали непрекъснато и „очевидно няма да спрат“.

ПРОВЕРКИ

„Отговорността за списъците за гласуване е на ГРАО. От години се говори как да се направи проверка на тези списъци, но трябва да се намери правилната формула“, коментира пред bTV Благовест Кирилов. Доскоро той бе зам.-министър на електронното управление, но подаде оставка заради странни назначения в „Информационно обслужване, а сега е съветник на служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Оставката ми не бива да се свързва с изборите. Бяха направени подобни опити за спекулации, които целят да уязвят президента. Като начин на работа бяхме несъвместими с министъра на електронното управление, но продължаваме да работим заедно. Изборите през есента бях най-прозрачните до момента. Всички процеси и процедури показаха максимално прозрачно какво се случва. Продължавам да работя по същия начин и за министър Демерджиев“, каза Кирилов.

Според него хартиената бюлетина крие предпоставки за рискове, но процесите за прозрачност на изборите биха намалили тези рискове.

„Работи се в цялата страна, ще стане ясно къде ще има акции (за проверка на изборни нередности, б.ред.).

Софтуерът трябва да бъде изменен, ще се изясни кои дейности как ще бъдат извършени, за да могат да се стартират обществените поръчки и да се пристъпи към организиране на изборите“, каза Кирилов.

Материалът ПАК НИ ЛЪЖАТ: 11 мъртъвци „подписали“ изборните книжа на ГЕРБ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button