Промяна
СВЯТ

Нещо се мъти: Директорът на ЦРУ се срещна с шефа на руското разузнаване в Анкара

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е в Турция, за да разговаря с колегата си от руското външно разузнаване и да му предаде послание за последиците в случай на каквато и да било употреба от Русия на ядрени оръжия в Украйна, заяви представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Той не води никакъв вид преговори. Не обсъжда намирането на решение за войната в Украйна“, отбеляза пожелалият анонимност служител и допълни, че Бърнс ще повдигне и въпроса за задържаните в Русия американци.

За американско-руския контакт в Турция пръв съобщи руският вестник „Комерсант“.

Изданието се позова на неназован източник, според когото в разговорите в Турция ще участва Сергей Наришкин, шефът на службата за външно разузнаване на Русия (СВР).

Отношенията между Вашингтон и Москва са на най-ниското си равнище от десетилетия, откакто през февруари Русия предприе инвазията си в Украйна. Заплахите от страна на руския президент Владимир Путин за използване на ядрено оръжие във войната в Украйна предизвикаха опасения от изостряне на конфликта.

В Турция започнаха тайни преговори между Русия и САЩ

„Бяхме изключително открити относно факта, че разполагаме с канали за комуникация с Русия за овладяване на рисковете, включително на ядрените, както и на тези за стратегическата стабилност“, каза представителят на Белия дом и добави, че Украйна е била уведомена предварително за посещението на Бърнс.

По-рано този месец се появи новината, че американският съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с високопоставени руски официални лица, чиято цел е била избягване на риска от по-широкомащабна война заради Украйна.

От друга страна, Държавният департамент на САЩ съобщи, че скоро ще има среща между представители на Вашингтон и Москва, на която ще бъде обсъдено подновяването на инспекциите по Договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия (известен още като Нов СТАРТ), които бяха прекъснати още преди руската инвазия в Украйна.

Какво казва Москва

„Днес наистина се състояха руско-американски преговори в Анкара, те се проведоха по инициатива на САЩ“. Това съобщи в понеделник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. В същото време Песков не разкри предмета на разговора.

Още Новини

Back to top button