Промяна
СВЯТ

Мор: Драмата в Судан продължава, втори българин е ранен

Още един българин е пострадал в Судан. Двамата наши съграждани са евакуирани в Кипър, където са настанени в хотел, информира Нова телевизия.

Довечера предстои да отпътуват за България, предават от посолството ни в Кипър.

От Судан до момента бяха изведени 34 души българи, а трима отказаха евакуация, заяви директорът на дирекция „Ситуационен център“ към МВнР Таня Димитрова преди дни.

Тя посочи, че първоначално 31 души са поискали евакуация, като броят на хората е нараснал до 37 в последните часове на 24-25 април.

По думите ѝ евакуациите са извършени по суша и със самолети на партниращите държави на България. По суша маршрутите за евакуация са до границата с Египет и гр. Порт Судан, посочи тя.

Относно отказалите евакуация български граждани, Таня Димитрова обясни, че голяма част от сънародниците ни, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, за да се грижат за близките си. 

Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 – ранени в резултат на боевете от 15 април насам, според суданското Министерство на здравеопазването. Кризата принуждава все повече хора на напуснат Судан.

Около 14 000 судански граждани вече са влезли в Египет, съобщиха официални лица в Кайро, а ООН съобщи, че около 20 000 вече са достигнали Чад. Храната, водата и горивото сега са скъпи и не достигат в Хартум, а само 16 процента от здравните заведения все още функционират, съобщи Световната здравна организация.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Още Новини

Back to top button