Промяна
ОБЩЕСТВО

Масова сеч в Министерството на спорта! Шефовете на „Академика 2011” – изринати

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев започна масова сеч – издаде заповед, с която освобождава целия състав на съвета на директорите на търговското дружество „Академика 2011“ ЕАД.

Това е третото от общо четири държавни дружества под юрисдикцията на спортното министерство, чието ръководство бива уволнено от принципала през последните месеци.

През февруари приключи сложната правна битка по смяна на шефовете на Българския спортен тотализатор, а през март бе изцяло подменен съставът на управлението на „Национална спортна база“ ЕАД.

Засега без промяна остава единствено „Сердика спортни имоти“ ЕАД, в чиито активи попадат всички бивши бази на ЦСКА, включително ст. „Българска армия“, с чиято реконструкция министър Василев се ангажира пряко още от първия си работен ден на поста.

Досега „Академика 2011“ се ръководеше от председателя Анелия Нунева и членовете Петър Петров и Елиана Шипковенска, която беше изп. директор.

На техните места се назначават Лазар Пърличков (представен като магистър по финанси и бакалавър инженер от Лесотехническия университет), Александър Скобелев (юрист, магистър по „Право на ЕС“ в СУ) и Любомир Върбев (юрист, завършил „Право“ в СУ).

В прессъобщението от ММС не се уточнява кой от тримата нови членове ще поеме оперативното управление, а се казва само: „Министърът на младежта и спорта Радостин Василев изразява увереност, че новото ръководство на „Академика 2011″ ЕАД ще работи изцяло за подобряване на финансовото и материалното състояние на дружеството с цел осигуряване на възможно най-добри условия в обектите.“

В активите на „Академика 2011“ влизат редица държавни имоти с национално значение: „Асикс Арена“ (бившата зала „Фестивална“), спортен комплекс „Академика 4 км“, Зимният дворец на спорта и ст. „Академик“ в София, гребната база в Панчарево, както и все още неоткритата „Арена Бургас“.

Именно залата в Бургас е най-ценният обект, стопанисван от това търговско дружество на ММС, като темата за неговото строителство предизвика шумни дебати през последните години.

Дотук държавната инвестиция в съоръжението в крайморския кв. „Изгрев“ възлиза на 63,8 млн. (при първоначално заложена стойност от 38,4 млн. лв.). В началото на годината стана ясно, че в държавния бюджет за 2022 г. са предвидени още 15 млн. лв. „за довършване на спортна зала „Арена Бургас“.

И до днес обаче остава загадка какво изисква подобна крупна сума за обект, чийто основен строеж беше обявен за приключил още миналото лято. Тогава служебният спортен министър Андрей Кузманов съобщи, че остават само „козметични довършителни работи, за които парите са вече осигурени“.

През февруари т. г. „Сега“ изпрати в ММС директен въпрос по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), формулиран така:

За какво са предвидени заложените в бюджета 15 млн. лв. за уж завършената „Арена Бургас“? Правният отдел на спортното министерство обаче подигравателно отказа да отговори.

Материалът Масова сеч в Министерството на спорта! Шефовете на „Академика 2011” – изринати е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button