Промяна
ОБЩЕСТВО

САМО в Promiana.eu: Колумбиец, български зет, стои зад наркопратката за 40 млн., заловена на летище „София”

Колумбиецът Александер Осарио Акоста, който живее в България от 2010 г. чрез сключен фиктивен брак с българка, е издирван от МВР заради заловената на летище „София“ пратка с наркотици за 40 милиона лева, научи Promiana.eu.

Наркоканалът, който минава през летището в София, беше разбит на 2 ноември тази година, когато митничарите заловиха 450 литра течен метамфетамин, скрит в бутилки с екстракт от ванилия. Стойността на дрогата се оценява на 11 милиона лева по цени на съдопроизводството, но на “черния пазар” може да достигне и до 40 млн. лв.

Карго пратката от Мексико пристига на ГКПП „Аерогара София” на 28 октомври. Товарът е селектиран за проверка и митничарите откриват 30 кашона с по 15 бутилки – общо 450 бутилки с кафява течност, на които пише, че е течна ванилия. При извършените тестове съдържанието в тях дава положителен резултат за метамфетамин.

След като дрогата за 11 млн. лв. от Мексико бе открита, МВР задържа собственикът на търговското дружество, който е получател на пратката – 46-годишния Милен Дамянов. Бизнесменът е роден в Горна Оряховица, но от години живее в София и развива проспериращ бизнес. Той има бизнес с биопродукти и е концесионер на дивечовъден участък.

Дамянов е натикан ареста, но според обясненията му пред прокуратурата, той си е поръчал мостри на сосове от люти чушки, за които трябвало да плати фактура от 7 000 долара. Вместо сосовете на летище „София“ пристигнал течен метамфетамин, скрит в бутилки с екстракт от ванилия.

Запознати с разследването разказаха пред Promiana.eu, че арестуваният получател на наркотиците от Мексико Милен Дамянов не е основното действащо лице в разбития наркоканал.

Твърди се, че организатор е 40-годишният колумбиец Александер Осарио Акоста, който е ползвал търговското дружество на Дамянов за трафика на метамфетамин. До този момент арестуваният Дамянов мълчи като риба за ролята на южноамериканския наркотрафикант.

През годините Александер Осарио Акоста е бил обект на разследване на службите за сигурност заради съмения за съпричастност към наркотрафик от България към Турция и Русия, но според данни на Promiana.eu никога не е бил арестуван и обвинен официално.

Смята се, че Акоста поддържа контакти с организирани престъпни групи за трафик на наркотици, базирани в Мексико и Колумбия и е пристигнал в България през 2010 г., за да се спаси от 10-годишна присъда в родината си.

Александер Осарио Акоста е издирван от МВР от миналата седмица, а справка на службите по граничните пунктове е установила, че няма данни той да е напускал България. Възможно е колумбиецът да е офейкал с фалшиви документи за самоличност.

Установено е, че южноамериканския трафикант на течен метамфетамин е сключил фиктивен брак с българка срещу заплащане, за да пребивава в страната ни.

Залавянето на подобен вид метамфетамин е уникално, защото досега е известен само един случай за разкриване на по-голямо количество от същия синтетичен наркотик. Преди 7 месеца в Австралия са заловени 540 литра, твърдят от митническото разузнаване и прокуратурата.

Те обясняват, че в последната година и половина мексиканските наркокартели се опитват да навлязат и в останалите континенти, а не само в САЩ и Латинска Америка.

„Течният метамфетамин е наркотично вещество от групата на стимулантите. Основните световни производители са Мексико, Иран, Белгия, Нидерландия, Чехия и Полша. Пренася се много лесно”, каза при залавянето на пратката Стефан Бакалов, шеф на отдела за борба с наркотрафика към митницата на летище София.

Според криминалистите, заловените 450 литра течен метамфетамин не са били предназначени за българския пазар, а за Близкия Изток, Турция, или Русия.

Материалът САМО в Promiana.eu: Колумбиец, български зет, стои зад наркопратката за 40 млн., заловена на летище „София” е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Още Новини

Back to top button