Промяна
Икономика

Лоша новина от КЕВР за парното през идния зимен сезон

Парното ще бъде с около 10% по-скъпо през следващия отоплителен сезон. На открито заседание бяха разгледани предложенията на КЕВР за нови по-високи цени на тока, парното и топлата вода, които ще влязат в сила от 1 юли 2023 г., пише Труд бг

Предложеното повишение на цените на парното на различните топлофикации в страната е малко. Най-високо е в Разград – с 0,48%, а на следващите места по поскъпване са Габрово (0,36%) и Варна (0,35%).

Но от 1 юли 2023 г. влиза в сила стандартната ставка на ДДС от 20 на сто, след като в момента е в сила намалена ставка от 9%, която беше въведена заради високите цени на газа през зимата. В резултат сметките за парно ще нараснат с около 10%.

Обявиха с колко се повишава тока и парното по градове

През изминалата зима потребители се оплакаха, че сметките им за апартамент от 75 кв. м. бяха около 280-290 лв. на месец.

Догодина сметките за парно ще надхвърлят 300 лв., въпреки поевтиняването на газа на международните пазари.

На борсата в Нидерландия газът в четвъртък струваше 24,30 евро за мегаватчас, каквато беше цената и през пролетта на 2021 г. – много преди шоковото поскъпване през 2022 г.

Оказва се, че поскъпването на парното за две години е с около 40 на сто, при положение, че цената на газа се върна на старите нива.

Цената на тока за битовите потребители да нарасне средно с 3,63% от 1 юли 2023 г. предлага КЕВР. Да бъде въведена такса за достъп на битовите абонати до електроразпределителната мрежа, поиска Ангелина Делчева, от “Електроразпределение Юг”.

Тази такса е известна на хората като такса “електромер”. В момента битовите абонати плащат такса за използване на електропреносната мрежа, но размерът є зависи от количеството потребена електроенергия.

Тоест, ако не ползват ток, не плащат нищо. От ЕРП-то искат това да бъде променено и хората да плащат фиксирана сума, за това че имат електромер, а след това допълнително за количеството потребена електроенергия.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че това може да стане само с промени в Закона за енергетиката и не е в компетенциите на енергийния регулатор. Крайното решение на КЕВР за цените на тока и парното ще бъде взето на 30 юни.

С внесените в парламента промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, служебното правителство предлага да бъдат гарантирани преференциални цени на тока от новите ВЕИ инсталации, стана ясно на заседанието на КЕВР.

И ако пазарната цена на тока е по-ниска, разликата да бъде покривана от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, тоест от джоба на всички – битови и промишлени потребители на ток.

Още Новини

Back to top button