Промяна
Политика

Пеканов обясни от какво зависи влизането ни в еврозоната и какво сме свършили

Три законопроекта, подготвени от Министерството на финансите, трябва да бъдат разгледани от това Народно събрание, в противен случай ще бъде трудно влизането на България в еврозоната в предвидените срокове. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Има два основни критерия, свързани с приемането ни еврозоната – първият е инфлационният, другият е правната рамка, обясни вицепремиерът. По думите му инфлацията в момента намалява и се очаква овладяването ѝ.

По отношение на правните норми – има три законопроекта, които служебният кабинет е подготвил и трябва да бъдат разгледани и гласувани от парламента. Това са промени, свързани със Застрахователния кодекс, независимостта на Българската народна банка и подобряване на мерките за защита срещу изпирането на пари.

Тези три законопроекта са свързани с Договора за функциониране на Европейския съюз. В момента България не отговаря напълно на изискванията на този договор, стана ясно от думите на Пеканов. Затова е важно тези промени да минат през Народното събрание, надявам се парламентът да ги разгледа, каза вицепремиерът.

Във връзка с първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост, който страната ни получи в края на миналата седмица, Пеканов коментира, че това е успех на служебния кабинет.

Той обаче напомни, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. Внесохме ги в първия ден на този парламент, от два месеца няма почти никакво движение, каза още вицепремиерът. По думите му следващата сума по Плана от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не бъдат изпълнени общо 66 мерки. От тях 22 минават през парламента.

Пеканов акцентира, че няма достатъчно движение по тези мерки. По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда, добави Атанас Пеканов.

Още Новини

Back to top button