Промяна
СВЯТ

Китай загърби Украйна, данните показват, че…

Обемът на търговията между Китай и Украйна през януари-ноември е намалял на годишна база с 58,9%, до 7,07 млрд.USD. В същото време е нараснал с една трета през ноември спрямо октомври, съобщиха от Главната митническа администрация на Народната република.

От публикуваните данни на китайските митници следва, че през 11-те месеца на тази година Китай е изнесъл стоки за Украйна на стойност 3,09 млрд. USD, което е с 63,1% по-малко от същия период на 2021 г.

Украйна е доставила на Китай стоки на стойност 3,98 млрд. USD, което е спад от 54,9% на годишна база.

В същото време отделно през ноември обемът на стокообмена между двете страни възлиза на 439 млн. USD, което е с една трета повече от октомври.

Според митническата статистика Китай основно купува от Украйна царевица, желязна руда, слънчогледово олио и полуфабрикати за производството си, фероникел, зърнени култури, говеждо месо, месинг с високо съдържание на цинк и хранително соево масло.

Китай доставя на Украйна устройства за автоматична обработка на данни, химикали за борба с плевелите, слънчеви клетки, полиетилен терефталат, смартфони, ваксини, телекомуникационно оборудване, водопровод и широка гама потребителски стоки.

Китайско-украинската търговия възлиза на 19,30 млрд. USD през 2021 г., което е увеличение с около 30%, според официални данни.

Още Новини

Back to top button