Промяна
ОБЩЕСТВО

АБСУРД: ГЕРБ дали пари на Евелин Банев – Брендо за борба с… Covid кризата (СНИМКИ)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бизнесът на беглеца от правосъдието Евелин Банев – Брендо в България се разраства и носи все повече печалби в кризата, при това с рамо от държавата по времето на ГЕРБ.

Кокаиновия крал е осъден у нас, в Румъния и Италия за трафик на дрога и пране на пари, пише „Филтър”. Издирва се от 2016-а. 5 години по-късно Брендо бе арестуван не къде да е, а в Украйна, за което у нас съобщи първо Promiana.eu.

Босът от Тополовград бе заловен в Украйна, но бързо-бързо излетя на свобода

Тогава се оказа, че Евелин Банев има украински паспорт, което му помогна да го пуснат от ареста, въпреки оранжерията с марихуана, която полицаите в Киев намериха в къщата му.

В момента вероятно топ мафиотът се намира в Турция, за което отново първо Promiana.eu писа.

В същото време контролираният от него бизнес с недвижими имоти за стотици милиони се развива във възходяща посока. Многобройните му фирми изкупуват жилищни комплекси, строят и стопанисват нови хотели, усвояват пари от компенсации заради коронавируса.

И всичко това само през последните две години, докато босът в сянка е издирван от три държави, които трябва да го вкарат в затвора.

Какво включва днес империята на Брендо

Една от най-успешните му сделки е свързана с неговата компания „Пропърти Груп България“ АД, с която купи хотел „Рила“ от Васил Божков две години преди хазартният бос да избяга в Дубай заради разследването срещу него.

Тогава Евелин Банев отдавна беше в неизвестност заради получените присъди. Формална връзка на компанията с него няма, но тя е публична тайна и ясно личи чрез управителите й.

Същата „Пропърти Груп България“ има имоти за стотици милиони, а една от последните й придобивки е огромен жилищен комплекс в столичния кв. „Манастирски ливади”. Сделката е от лятото, а инвеститор е фирмата „Жаде 2“. Тя е била собственост на бизнесмена Емануил Лазаров, известен като Емо Негъра. Точно от него компанията на Брендо купува обекта, който сега се строи и ще бъде готов през 2024 г.

Емо Негъра

Лазаров нашумя през август 2019 г., когато няколко здравеняци влязоха в неговия бар „Бесо” и го изпочупиха След разпространени кадри от записи на охранителните камери нападателите бяха обявени за издирване, а по-късно се предадоха в полицията.

Тогава беше задържан и съдружникът на Емо Негъра Красен Кръстев, който освен с инвестиции в имоти се занимава и с хазарт. Между двамата настъпил разрив заради пари от общия им бизнес.

Лазаров продава обекта си в „Манастирски ливади” на Брендо в разгара на кризата и покачващите се цени на строителните материали. Според източници на „Филтър” не е имал възможност да го довърши и затова го е продал на голямата компания, контролирана от Кокаиновия крал. Сега по обекта се работи и вече има оферти на зелено за продажба на апартаменти и офиси.

Междувременно и в бизнеса на Евелин Банев настъпват промени, особено сред управителите на компаниите му. На 16 септември дългогодишната му доверена бизнес дама Яна Хадам, която иначе е дизайнер, е сменена като управител на хотел „Рила“, купен от Божков.

Новата му любимка е Анна Церовска, която няма бизнес история, освен с Брендо. Церовска е заменила Хадам като управител и в компанията майка „Пропърти Груп България“, влиза и в съвета на директорите на разрастващата се фирма.

За Брендо е известно, че освен хотел „Рила“ има и друг, който е на бул. „Витоша“, както и туристическия комплекс „Оазис“ в Лозенец.

Инвестициите на Брендо обаче не спират дотук. В момента се строят още два големи комплекса от негови компании в София. Апартаменти и офиси от тях се продават на зелено. Единият е в местността Камбаните до Околовръстното шосе – „Оазис Резиденс София“, разположен на 33 декара. Инвеститор е „Флавия“, която е собственост на „Пропърти Груп България“ АД.

Според офертите комплексът ще получи акт 16 през декември 2023 година. Други от сградите вече са готови и са изкупени. Другият комплекс на „Флавия“ е в местността Детски град до Панчарево. Там апартаментите са обявени на зелено за около 280 хиляди евро.

За 480 хиляди евро друга негова фирма – „Банско Сънрайз“, продава парцел от 4 декара в туристическия град, близо до кабинковия лифт. Брендо го купи, когато още не се криеше от правосъдната система. Като продавач е посочен Иво Андонов, който е управител на няколко свързани с Кокаиновия крал компании.

Освен в София обаче Брендо има бизнес и по морето. Добре известен е туристическият му комплекс „Оазис“ в Лозенец, който държи чрез компанията „Интербилд“. Формално Евелим Банев няма пряка връзка с фирмата майка, коя го е собственост на кипърската офшорка „Баландра Холдинг Лимитед”.

„Интербилд“ е основана през 2004 г. под името „Пи Еф Ю Кънстръкшън“ от застреляния през 2005 година Константин с Дишлиев и от Симо Карайчев.

Симо Карайчев е доведен брат на Брендо

Първият е и баджанак на Брендо, а вторият му доведен брат. Мениджърите на комплекса в Лозенец до един са приближени на Банев. Самият той има апартамент там, а уж бившата му съпруга Моника Добринова и други членове на фамилията са реалните шефове, когато той отсъства.

„Оазис“ може да се похвали с пълни хотели и заведения през изминалото лято. За разлика от 2020 и 2021 г., когато в страната върлуваше КОВИД-19. Но „Интербилд“ на беглеца Брендо и тогава успява да се справи.

Морската перла на Брендо – „Оазис“, е получила помощ от третия кабинет на ГЕРБ за справяне с Covid кризата…

На 2 март 2021 г., когато на власт все още е третият кабинет на Бойко Борисов (оставката на шайката бе гласувана на 16 април 2021-а, б.ред.), компанията получава безвъзмездна финансова помощ от държавата заради пандемията, сочат регистрите на институциите. Тя е по програмата за подкрепа на малки и средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от коронавируса.

Това, което е известно само в ограничена бизнес среда, е, че Брендо е собственик на друг голям хотелски комплекс по Черноморието. Той е в Слънчев бряг, а компанията, която го стопанисва, е „Грийн Коуст Ризорт“. Тя пък е собственост на същата „Интербилд“.

Хотелът е на 700 метра от плажа в центъра на най-големия ни курорт. Гостите се радват на басейни, барове и много други екстри. На сайта на хотела пък щедро се рекламират другите свързани с Брендо хотели – „Рил”“, „Ле фльор“ на бул. „Витоша“ и „Оазис“ в Лозенец.

Изчисленията показват, че всички пряко свързани бизнеси на Брендо имат стотици милиони оборот годишно и официално десетки милиони печалба.

Това обаче са само част от компаниите, чието начало може да се проследи и да се стигне до името му. Според запознати империята му има още много разклонения, които се управляват от доверени мениджъри и адвокатски кантори, а собствеността им е скрита със сложна плетеница от офшорки.

Материалът АБСУРД: ГЕРБ дали пари на Евелин Банев – Брендо за борба с… Covid кризата (СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button