Промяна
ОБЩЕСТВО

Камен Воденичаров се кандидатира за шеф на БНТ

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Конкурсът за шефското място  на БНТ отиде на поправителен и съвсем резонен е въпросът кои ще са кандидатите за поста при второто наддаване.

Едно от имената е това на Камен Воденичаров, който въпреки очакванията така и не подаде документи за участие в проваления конкурс, съобщава „Филтър“. Отказът му доста озадачи медийната общност. Още повече, че голяма част от служителите на БНТ го харесват и предпочитат за генерален директор. Той познава нещата от кухнята на Телевизията-майка, дълги години е работил и се ползва със симпатията на работещите там. Самият тв водещ и продуцент на казва категорично намеренията си, но дава да се разбере, че идеята да участва в новия конкурс не му е чужда.

Журналистът Асен Григоров е другият, който може би този път ще се яви пред СЕМ с концепция за генерален директор на БНТ. И той като Воденичаров се отказа в последния момент от участие в предишния конкурс. Тогава се заговори, че стопирането е дошло като ехо на правителствената и очакваните нови избори. Самият Григоров е медиен съветник на транспортния министър в оставка Николай Събев (един от основните спонсори на „Продължаваме промяната“). Той също се ползва със симпатиите на немалка част от работещите на „Сан Стефано“ 29, тъй като е бил дългогодишен водещ, а и началник в структурата на медията.

Любопитно е дали соченият за фаворит на предишния конкурс Венелин Петков ще се кандидатира и при новия. Не е тайна, че зад него застанаха ПП и ДБ. Участниците в проваления конкурс твърдят, че Севда Шишманова стои зад концепцията на Петков. Рамо на този медиен кандидат дават медийните експерти Нели Огнянова и Георги Лозанов. Всъщност агресивната заявка на Венелин Петков и лобито му консолидира БНТ. Държавната телевизия трудно ще преглътне външен човек да я управлява.

Голяма част от работещите в БНТ афишираха след допитване, че застават зад досегашния си шеф Емил Кошлуков. Появиха се и гласове, че се стягат за протести, ако той не застане начело на телевизията. В злополучния конкурс обаче само Галя Георгиева от СЕМ гласува за Кошлуков въпреки очевидната вътрешна подкрепа в самата БНТ.

Междувременно в понеделник Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с позиция, в която пита членовете на СЕМ дали смятат да оставят Кошлуков да се пенсионира като генерален директор на Българската национална телевизия.

На 7 юли на свое заседание СЕМ се отказа да насрочва нов избор. Мотивът е, че късно предната вечер е постъпила жалба от един от кандидатите, участвали в процедурата. Това е Ирина Величкова. Жалбата ѝ би трябвало да се разгледа от Административен съд – София-област. От асоциацията, която се свързва с кръга „Капитал“, посочват, че това може да стане след няколко месеца или дори след година. Прогнозите са, че новият генерален директор на БНТ ще бъде избран към декември.

Очевидни са напъните Емил Кошлуков по-бързо да бъде сменен. Някои изтъкват, че имал проблем с програмната си политика. Като цяло обаче под негово ръководство в БНТ атмосферата е спокойна, казват работещите на „Сан Стефано“ 29. Значително се увеличи и гледаемостта в мандата на бившия политик.

Каквито и да са кандидатите за поредния конкурс, членовете на СЕМ не трябва да забравят, че политиците искат и търсят влияние в държавната медия, но хората гласуват с дистанционното.

Материалът Камен Воденичаров се кандидатира за шеф на БНТ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button