Промяна
СВЯТ

Израел провежда военна операция в болницата “Ал Шифа“ в ивицата Газа

Израелските сили провеждат операция срещу „Хамас“ в болница „Аш Шифа“ в Газа, съобщава Ройтерс.

Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи.

Операцията се провежда поради „оперативна необходимост“ и се базира на разузнавателни данни, добавиха още израелските сили, като призоваха силите на „Хамас“ в болницата да се предадат.

По-рано говорителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра предупреди за възможно израелско нападение срещу болничния комплекс „Аш Шифа“ в анклава, като заяви, че Израел е информирал здравните служители на Газа, че неговите сили ще нахлуят в лечебното заведение.

Израел „ни информира, че в близките минути ще нападне болничния комплекс „Ал Шифа“.

„Окупацията не уточни дали ще влязат в комплекса, но каза, че до няколко минути ще нахлуе в комплекса. Не знаем как ще нахлуе и какъв механизъм ще използва, нито пък знаем намеренията на Израел по отношение на нахлуването“, добави Ал Кидра.

Палестинското движение „Хамас“ заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска операция в болницата „Ал Шифа“ в Газа, информира Франс прес.

„Държим окупацията (наименованието, което „Хамас“ използва за Израел) и президента Байдън изцяло отговорни за нападението на израелската армия срещу медицинския комплекс „Аш Шифа“, се казва в изявление на „Хамас“, публикувано на арабски език. 

„Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство“, заяви още министерството на „Хамас“. Движението управлява ивицата Газа.

Директорът на здравните служби в ивицата Газа Мунир Абу Ал Риш заяви пред телевизия „Ал Джазира“, че се намира в болница „Аш Шифа“, където според него пациентите са в състояние на паника, и че чува звуци от експлозия.  

Няколко хиляди души – пациенти, персонал и цивилни, разселени от войната, която продължава от 7 октомври, са се струпали на територията на болница „Ал Шифа“, която е обградена „от всички страни“ от израелската армия, според „Хамас“. Движението съобщава за „интензивен обстрел“. 

Израелската армия смята, че „Хамас“ използва болницата, за да укрива стратегическа инфраструктура, а населението се използва като „жив щит“. Вчера Белият дом подкрепи твърденията на израелския си съюзник и заяви, че „Хамас“ и другата палестинска ислямистка групировка – „Ислямски джихад“, имат „команден и контролен център в болница „Аш Шифа“. 

„Хамас“ отхвърли тези обвинения и заяви, че „тези изявления дават зелена светлина на израелската окупация да извърши по-нататъшни брутални кланета, насочени срещу болници, с цел унищожаване на здравната система на Газа“.

„През последните няколко седмици многократно посочвахме, че продължаването на използването на болница „Аш Шифа“ за военни цели от страна на „Хамас“ ще доведе до прекратяване на нейната защита по силата на международното право“, заяви снощи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Още Новини

Back to top button