Промяна
ОБЩЕСТВО

ИЗНЕНАДА: ПП дръпна осезаемо пред ГЕРБ 6 дни преди вота, Стефан Янев ще гледа НС отвън

Шест дни преди предстоящите предсрочни парламентарни избори проучване на агенция „Маркет линкс“ дава вече чувствителна преднина от 1,4 на сто на коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ пред ГЕРБ-СДС в електоралните нагласи.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от агенцията и Би Ти Ви и е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това е първото проучване, което не дава шанс на партията на Стефан Янев “Български възход“ да влезе в следващото Народно събрание. БСП се очертава да бъде пета политическа сила на вота – последната партия, която прескача бариерата за влизане в Народното събрание. Тя получава 7,3% подкрепа от анкетираните.

А иначе данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят ПП-ДБ. ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Според проучването в 49-ото Народно събрание място намират още ДПС с 13,6%, както и „Възраждане“ с 11,4%. Коалиция “Левицата“ получава 3,2% подкрепа, ИТН- 2,3%, а “Български възход“ – 2,1%.

За Би Ти Ви социологът Добромир Живков заяви, че този път се очаква по-висока избирателна активност спрямо последните няколко вота. От резултатите на “Маркет линкс“ излиза, че 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват. Може да се очаква, че между 42-45% от имащите право на глас ще излязат до урните.

Победителят в изборите обаче зависи от нерешилите все още за кого да гласуват, изтъкна социологът. Според него ГЕРБ няма да вземе гласове от тази група избиратели, тъй като техният електорат е мобилизиран още от началото на изборите.

Живков прогнозира, че ПП-ДБ могат да си докарат повече гласове от колебаещите се, тъй като при тях съществува т.нар. “феномен на мобилизацията“ и се очаква да има хора, които да гласуват срещу ГЕРБ като форма на протест.

Материалът ИЗНЕНАДА: ПП дръпна осезаемо пред ГЕРБ 6 дни преди вота, Стефан Янев ще гледа НС отвън е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button