Промяна
Политика

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на една маса

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат.

Срещата е насрочена за днес, от 10:30 ч. в зала „Запад“ на Народното събрание.

ГЕРБ-СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.

Миналата седмица президентът Румен Радев направи консултации с парламентарните групи преди връчването на първия проучвателен мандат. Сред обсъдените въпроси бяха вариантите за съставяне на редовно правителство в това Народно събрание, приемането на бюджета за тази година и законодателните приоритети.

Най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заяви лидерът наГЕРБ Бойко Борисов при консултациите. Той посочи, че ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. „Няма да бъда кандидат за премиер“, каза още Борисов. 

„Хората казаха – без ГЕРБ не може, но въпреки че са първи, не могат да управляват сами. Затова и ние прилагаме много търпение“, увери той. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че ПП-ДБ не могат да дадат подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС.

„Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите. При положение че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория“, заяви Петков при консултациите при президента Румен Радев.

В отговор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова „Продължаваме промяната – Демократична България“ да назоват с чия подкрепа смятат да направят правителство с втория мандат.

„Партията на промяната и „Демократична България“ казват, че искат да направят правителство с втория мандат, но с подкрепата на кого“, попита Бойко Борисов и призова „Продължаваме промяната“ да кажат поименно кой ще ги подкрепи, защото по думите му формулировката, с всички, които искат, означава с никого. 

От ПП-ДБ заявиха, че са готови да търсят подкрепа за втория мандат от всички, както и да предложат вариант правителство на малцинството.

Още Новини

Back to top button