Промяна
Политика

Експерти посочиха къде се крие фаталния проблем между ПП и ГЕРБ

„Няма политическа логика да се самосвали това правителство в резултат на това, че част от мнозинството, което го подкрепя, не е щастливо с политическото развитие. Струва ми се, (падането на кабинета е) прекалено саморазрушително”.

Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в ефира на Нова нюз.

По думите му очевидно истинската власт е в парламента, не е в изпълнителната власт.

„Проблемът е при г-н Денков, започвам да го харесвам. Той е един възпитан, дисциплиниран, най-важното – кротък човек, за разлика от многото буйстващи политици. Проблемът е в политическото ядро на „Продължаваме Промяната”, не е нито в „Демократична България”, нито в ГЕРБ и СДС.

Те продължават да живеят с фантазията, че светът съществува, за да ги направи щастливи и че могат да си позволят да не се съобразяват с правилата и с волята на останалите. Трябва да приемат, че са зависими от другите”, каза Александров.

Според социолога Юлий Павлов проблемът е в това, че настоящото правителство не е нито коалиционно, нито на малцинството. „В много голяма степен то е правителство на малцинството, но с две изключения – Мария Габриел и Атанас Славов.

То е правителство на много тясно малцинство – само на 36 депутати от ПП”, каза Павлов. Според него от ПП настояват в парламента да се държат като коалиционно мнозинство. Те не са коалиционно мнозинство, те са подкрепяни от ГЕРБ, които през цялото време говореха за „План Б”.

По думите на Павлов, ако има споразумение за съвместно управление, ще има яснота. „Хора, които си нямат доверие, сключват писмен договор. Ако го нарушиш, има последствия”, каза Павлов. 

Обществото има интерес да крепи правителството, съгласиха се и двамата.

Още Новини

Back to top button