Промяна
Политика

Денков с голяма новина за губещите зърнопроизводители ВИДЕО

По отношение на зърнопроизводството искам ясно да кажа – ще бъдат подпомагани само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 година. Това ще стане чрез подаване на декларации в НАП – срок до края на месец февруари, като е предложена схема за подпомагане на губещите, която тепърва ще се обсъди от организациите. Това заяви премиерът Николай Денков след среща в Министерски съвет с представители на най-големите земеделски организации у нас.

„По отношение на зърнопроизводителите – ще се подпомагат само губещите, по отношение на другите подсектори – там говорим за разпределение на средства сред всички стопанства,“, каза министър-председателят.

„По отношение на другия сектор чрез преструктуриране на средства, които не за сметка на Стратегическия план, са осигурени 150 млн. лева, които ще бъдат разпределени между мляко, месо, плодове, зеленчуци и т.н. по формули, които изглеждат разумни и ще се обсъдят от браншовите организации“, каза още министър-председателят.

Денков подчерта, че всички допълнителни средства ще се осигурят чрез преструктуриране на бюджета.

„Тепърва предстои да обсъдим предложенията с нашите организации. Имаме разбирателство за ускоряване на процеса по промяна на законодателството“, подчерта председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Той уточни, че става въпрос за промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи като най-бърз и предстоящ, закон за арендата, закон за браншовите организации, закон за кооперативите, закон за Аграрната камара, закон за търговията с храни и др.

Целта на срещата в Министерски съвет беше да бъдат договорени по-добри условия за фермерите у нас, така че да не се стига до протести.

Само преди ден земеделският министър Кирил Вътев коментира, че има съмнения дали земеделците ще се откажат от стачни действия. Българските производители настояват за над 500 млн. лева финансова помощ заради вноса на стоки от Украйна.

Още Новини

Back to top button