Промяна
Икономика

ЕС спира санкциите за руска банка, ето каква е причината

Европейският съюз обмисля предложение Руската селскостопанска банка да създаде дъщерно дружество, което да се свърже отново с глобалната финансова система, пише вестник „Файненшъл таймс”, цитиран от Ройтерс и Nova. В момента банката е под всеобхватните санкции на Запада.

Обсъжданията имат за цел да бъде запазена сделката за зърно, която позволява на Украйна да изнася храни на световните пазари, пише изданието.

Стъпката идва, след като миналата седмица Русия заяви, че не вижда причина да удължи срока на сделката след 17 юли, тъй като Западът е действал по „възмутителен” начин по отношение на споразумението.

Москва обаче увери бедните страни, че руският износ на зърно ще продължи.

Планът на руските власти, предложен чрез преговори с посредничеството на ООН, би позволил на новото банково звено да обработва плащания, свързани с износа на зърно, пише вестникът, цитирайки източници, запознати с въпроса.

На новото дъщерно дружество ще бъде разрешено да използва глобалната система за финансови съобщения SWIFT, която беше затворена за най-големите руски банки след нахлуването в Украйна миналата година.

Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърно и маслодайни семена, вариращи от пшеница и ечемик до рапично и слънчогледово масло.

Русия е доминираща и на пазара на торове. Освен възстановяването на достъпа до SWIFT, Москва се стреми и към възобновяване на доставките на селскостопанска техника и части, както и към премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането.

Още Новини

Back to top button