Промяна
СВЯТ

Чарлз III се отказа от посещението във Франция заради бушуващите протести ВИДЕО

Планираното за неделя посещение във Франция на крал Чарлз Трети бе отложено заради продължаващите протести заради пенсионната реформа, съобщи френското президентство, предаде АФП.

„Това решение беше взето от френското и британското правителство след телефонен разговор между президента и краля тази сутрин“, се казва в изявлението на Елисейския дворец. В него се добавя, че възможно най-скоро ще бъде създадена организация за осъществяване на държавното посещение.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че крал Чарлз и кралицата консорт Камила „очакват с нетърпение възможността да посетят Франция, веднага щом бъдат намерени дати“.

Редица френски градове отново станаха сцена на насилие при поредните демонстрации срещу пенсионната реформа. В протестите са се включили милиони хора в цялата страна, съобщава БНР. 

Драматично се развиха протестите на французите снощи – над 1000 радикални активисти са се врязали в шествието срещу пенсионната реформа в Париж. Преброените инциденти са стотици – запалени кофи за смет и лавки за вестници, счупени витрини.

Според последните данни на радио Франс инфо над 300 полицаи са пострадали, сред демонстрантите също има тежко ранени.

Подобни са сцените и от други градове – в Бордо е горяла общината, подпален е и полицейски участък в Лориен, недалеч от Нант.

Нищо не успокоява настроенията въпреки опита на правителството да продължи с реформата. „Гняв“ е думата на челните страници на днешните вестници. Синдикатите вече обявиха нов национален протест във вторник.

Продължават стачките в рафинериите, което задълбочава кризата с горивото, а боклукът продължава да засипва Париж.

Още Новини

Back to top button