Промяна
Политика

Адвокат посочи фрапантна грешка на депутатите заради домашното насилие

Тези промени няма да доведат до търсения ефект, каза адвокат Райна Аврамова за обсъжданите в парламента изменения в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие. Тя има над 20 години опит в дела, свързани с насилие над жени.

Парламентарната правна комисия единодушно прие на първо четене промени в Наказателния кодекс. Те предвиждат по-строги наказания при агресия.

Народните представители приеха на първо четене и друга промяна – за домашно насилие вече се зачитат не само случаите при брак или съжителство, но и при „интимна връзка“.

Между първо и второ четене обаче трябва по-ясно да се дефинира какво точно означава „интимна връзка“.

„Неясното дефиниране на „интимна връзка“ ще доведе до различно тълкуване на различните съдебни състави в цялата страна. Отделно от това тези промени не предвиждат насилие например между наематели, между студенти, живеещи в общежитие, между лица, настанени в центрове“, обясни адвокат Аврамова пред bTV. 

Според нея търсеният ефект за защита на всички жертви на насилие може да бъде решен и чрез добавяне на допълнителен член в НК, който да визира и да криминализира гаврата, издевателството, унижаването на човешкото достойнство чрез нанасяне на повреди – физически и психически.

Още Новини

Back to top button