Промяна
ОБЩЕСТВО

ПОТРЕС в Promiana.eu: Васко Жабата пее за €25 000 на вечер (хитът позлати оркестър „Камчия”) + 2 ВИДЕА

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Ако искаш да си поръчаш оркестър „Камчия”, автори на превърналото се в световен хит чалга парче за Васко Жабата и Цеца Мецата, трябва да се бръкнеш 25 000 евро! И да почакаш една година….

Певецът Ангел Павлов, който изпя песента за Васко Жабата и Цеца Мецата, иска по 25 000 евро за едно участие на своя оркестър „Камчия”, разкриха ексклузивно пред Promiana.eu роднини на бъдещи младоженци, ангажирали трупата за сватбено парти догодина, което ще се проведе в специално нает за целта локал в Стара Загора.

Графикът на „Камчия” е толкова препълнен, че първата свободна дата, на която може да се наеме бендът, е 29 октомври 2023-а – след повече от година, удивени са източниците на Promiana.eu.

Заради настояването на двойката именно „Камчия” да озвучи празника им, сватбата се отлага за 29 октомври 2023-а.

Все пак има и добра новина – дългото чакане накарало Ангел Павлов да направил жест – цената на Васко Жабата за сватбата ще е „само” 20 000 евро, вместо обичайните 25 хиляди.

За варненския оркестър „Камчия” сватба къща вдига, а кръщене дом храни. Борис Иванов е ръководител на състава, а съпругата му Снежина е певицата му. Двамата пеят по тържества и ресторанти от 14-годишна възраст.

Наследници са на основателите на състава Мария и Иван, които от години вече не пеят. А точно те са на клипа на „Комбайн-вършачка”, който овърша тик-тока на Балканите.

Никой не знае кой е пуснал в мрежата атомната бомба с Васко Жабата и Цеца Мецата. „Това е съвсем обикновена песен за нас. Изпълняваме още стотици в репертоара си, защо стана такъв хит – не зная! Големи простотии видях – един я пееше с метла, а друг с прахосмукачка! Как стават тия работи”, чуди се Борис Иванов.

В делничните дни ръководителят на „Камчия” се занимава със строителна дейност, по цял ден е на работа и му остава малко време да следи музикалните моди на Балканите.

Съставът е провел нещо като вътрешно разследване – откъде вокалистът им Ангел Павлов е намерил тази невзрачна до месец песен.

Преди 20 години Ангел я предложил на оркестъра и „Камчия” дори снимали тематичен клип по нея. В него майката на Борис Иванов точи ракия, катери комбайни, а лирическият герой в песента тръгва на гурбет и се връща бос и пиян. Оказа се, че песента се е пяла по сватби и войнишки изпращания още в 1985 година.

„Била е известна още по Татово време – стари музиканти ми разказаха за нея. Става въпрос за квартално варненско парче. Вокалът ни Ангел я е слушал като ученик навремето от свои колеги. Пели са я в махалата по банкети, по новобрански вечери и по кръщенета. Дето се вика – взета е от улицата”, обяснява Борис Иванов.

Резултатът е, че дори с посребрени коси, много варненци познават Ангел на улицата, наричат го Васко Жабата и го питат де е Цеца Мецата.

„Няма такива герои като Васко Жабата и Цеца Мецата. Сигурно в някой неизвестен оркестър е имало някакъв, дето са му викали „Жабата”, и така е тръгнало. Обаче това създаде усещане за мистериозност в историята”, добавя Борис.

Ръководителят на оркестъра работи в строителството. Съпругата му Снежина Иванова е в оптика за очила. Скоро ще стане професионален оптик. Колегата им гайдаджията Недко Царев е учител в Средното музикално училище „Добри Христов” във Варна. Брат му Петър Иванов – акордеонистът на оркестъра, е хореограф и се занимава с народни танци.

Вокалистът от толкова години – Ангел Павлов, на когото всички вече викат „Васко Жабата”, беше решил да се оттегли от музиката точно в момента, когато оркестърът има стотици покани от механи и ресторанти в Сърбия и Македония. 52-годишният мъж отдавна искал да се занимава с нещо друго, но сега очевадно е дал заден от идеята предвид стотиците ангажименти, които буквално ще позлатят „Камчия”.

„Правим музиката за удоволствие. Групата гледа да не пропусне сватба или тържество от пролетта до края на лятото. Ако има ангажименти през есента – не ги отказваме”, казва Борис.

След „детонацията“ на Васко Жабата в Сърбия, получили много покани и всичките ги отказали. Никой от оркестъра не е очаквал и не е искал такава известност. „За нас е важно, че ни знаят в нашия район – и във Варненския край ни познават много добре.

В репертоара имаме стотици песни. Със съпругата ми от 14-годишни сме по заведенията да пеем. Това са стотици песни от всеки един стил – не е само народна музика. По сватби и заведения няма как да отидеш само с народна музика – свирим българска естрада, гръцко, сръбско и малко чалгичка”, прави уточнение Борис Иванов.

Оказва се, че Варна не е толкова морска, колкото сватбарска столица.

Градът продължава да държи фронта за живата музика в цялата страна. В същото време живата народна музика по семейните празници в Пловдивско все по-силно замира. „Има много музиканти, но оркестрите като цяло се

пръснаха. Обаче има много индивидуални музиканти – за извеждане на булки, за тържества. Има работа! Колегите от Пловдив се оплакват, че вече не се търси живата музика и всички минават на диджеи.

В Бургас също много диджеи има и това много ме учудва, защото там е Странджата, а те си държат на странджанската музика. Във Варна е най-голелият пазар за жива музика”, обяснява Борис.

Оркестърът хем се радва на неочакваната известност, хем се чуди как да защити авторските си права върху „Васко Жабата“. Оказва се, че всеки, който е качил парчето им, може да печели от видеоплатформите, а за тях не остава нищо. Песента не е тяхна, но парчето, което би могло да ги позлати, е известно заради начина на пеене на Ангел Павлов.

Оркестър „Камчия” е създаден 1983 година. Сегашният му състав е второто поколение. От тях сега пее само Ангел Павлов, но вече и той хвърля кърпата. „Оркестърът е създаден от съвсем други хора – от нашите родители. Жена ми е певицата Снежина Иванова.

Ние наследяваме оркестъра от нашите родители. Те ни предадоха преди няколко години щафетата и ние продължаваме. Навремето на стария оркестър ангажиментите му са били все в района на река Камчия. Като тръгнеш от Камчия надолу към Долен чифлик, Горен чифлик, Старо Оряхово – това е районът, където работим“, казва музикантът.

Само преди дни дойде е друга новина около „Камчия” – след десетки години опити българската популярна музика най-накрая осъществи така желания световен пробив.

Гиганта Warner Music издаде ремикс на фамозния old school чалга хит „Васко Жабата” („Комбайна вършачка” на оркестър „Камчия”).

Новината, която звучи като лош първоаприлски анекдот, всъщност си е съвсем истинска и започва с това, че старата чалга песен на Оркестър „Камчия” с абсолютни енигматичен текст в последните месеци се превърна в хит, благодарение на социалните мржи и в частност на „Tik Tok“.

Песента заема едно от първите места по интерес в младежката социална мрежа в Сърбия, Хърватска и Словения, а напоследък трупа популярност и в Германия, Австрия, Турция, Холандия, дори Швеция и Швейцария.

Това се оказва забележимо за гиганта Уорнър, който не закъснява да поръча няколко различни ремикса.

Със задачата се заема популярният италиански DJ Фабрицио Паризи, чиято майка е българка. Това той прави заедно със своя сътрудник The Editor.

Така с помощта на българския лицензиант – „Орфей мюзик“ ремикса достига до „Warner Music“, които избират парчето за фокус трак между останалите ремикси, казва за „Сега“ Гергана Владимирова от „Орфей мюзик“.

Фабрицио Паризи е един от най-популярните италиански DJ артисти в Източна Европа и Близкия Изток. Медиите припомнят, че той има над 3500 концерта на живо по цял свят и 7 сингъла в каналите на MTV.

Българският произход на Паризи го кара да работи и с български артисти, сред които певицата Ева Пармакова.

Официалният видеоклип на ремикса на Паризи нови лейбъла на Warner Music SEE, който е описан като „каналът на Уорнър за Източна Европа и Балканите – (Унгария, България, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения)“, но прави впечатление, че там има само 169 последователи. Песента е пусната на 5 октомври, а до момента (07.10.2022 година, 10 часа сутринта) е гледана от 61 996 души.

В Спотифай пък ремикса носи клеймото на Уорнър Мюзик Полша. Там има 2 ремикса – клубен с дължина 2,56 минути и Extended с дължина 4,17 минути.

Материалът ПОТРЕС в Promiana.eu: Васко Жабата пее за €25 000 на вечер (хитът позлати оркестър „Камчия”) + 2 ВИДЕА е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button