Промяна
ОБЩЕСТВО

БРУТАЛНО: Колко ни струват некадърниците в „Прокуратура“ ООД?

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

1 млн. лв. Толкова бе осъдена да плати прокуратурата наскоро по дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Поводът е, че е повдигнала обвинение, което в крайна сметка е прекратено.

И потърпевшият получава право да съди държавата по ЗОДОВ. В случая на Г. Т. 200 000 лв. за неимуществени вреди и още 737 889 лв. за имуществени – пропусната печалба от фирмата му, пряка загуба от обезценяване на акциите, пропусната полза от неполучено възнаграждение и т.н.

Дори горните инстанции да намалят обезщетението, определено от Софийския градски съд за болките и страданията на Г. Т., по- голямото перо вероятно ще остане. Което означава, че само с едно дело прокуратурата ще е „преизпълнила“ нормата си за половин година.

Представете си сега пропуснатите печалби и загубите на всички бизнесмени, които главният прокурор Иван Гешев обяви за олигарси и превърна в „клиенти“ на прокуратурата, отстрелвайки ги с дела.

Разбира се, само съдът се произнася за нечия вина. И ако сред тях има виновни, те трябва да понесат наказанията си. Минаха обаче години, а присъди не се задават. Затова може да предполагаме, че такива няма да дочакаме, а само ще плащаме. Особено като се има предвид, че продължителността на делата е основание да се търси отговорност от прокуратурата.

Обичайно прокуратурата всяка година е осъждана по стотици дела по ЗОДОВ. Този закон казва, че държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от разследващите органи, прокуратурата или съда, при: задържане под стража, което е било отменено, нарушаване на конвенцията за правата на човека, обвинение в извършване на престъпление, ако човекът бъде оправдан или ако образуваното наказателно производство бъде прекратено, тъй като деянието е престъпление, незаконосъобразно използване на специални разузнавателни средства и т.н.

За прокурорските грешки обаче плащат данъкоплатците. Осъжданията не се отразяват по никакъв начин на кариерата на магистратите. Логиката за този подход е, че прокурорите трябва да имат свобода да действат, а не да се захващат само за лесните дела, които предварително са ясни – някой, който е шофирал пиян например, или друг, който не плаща издръжка на децата си след развода.

Проблемът е, че често грешките на държавното обвинение изглеждат умишлени, а методите на прокуратурата нерядко са изумителни – като например да нахлуе в президентството или пък да тръшне някого на колене с репликата, че е „абсолютен престъпник“, или да разпространи снимки от домовете на обвиняеми и т.н.

А колкото по-шумно е било едно разследване, което не доведе до осъдителна присъда, колкото повече обвиняемите са държани в ареста и колкото повече шефовете на държавното обвинение са говорили за тях като за осъдени престъпници, толкова по-голяма става сметката за данъкоплатците.

През 2017 г. прокуратурата престана да обявява данните по ЗОДОВ в годишните си доклади. Нелепо обяснение бе, че не събира такива да ни. Това, разбира се, е абсурдно, като се има предвид, че парите излизат то бюджета на държавното обвинение.

В последния доклад, този за 2021 г, обаче, информацията за ЗОДОВ изненадващо се появява. Данните са за м.г., както и за предходните 2 години. Явно все пак такава информация се събира, твърденията на прокуратурата в обратното са най-обикновена лъжа.

Докладът за м.г. сочи, че в сила са влезли 231 осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ. Предишните две години има съответно 263 и 331. През 2021 г. 233-ма души с осъдили държавното обвинение, огромният процент от случаите са за незаконно обвинение.

Предишните години броят им е малко по-голям – 267 и 339. Прокуратурата разкрива и сумите – малко над 2 млн. лв. за 2021 г. при 2,6 млн. лв. за 2020 г. и 3,4 млн. лв. за 2019 г.

Излиза, че държавното обвинение решава да направи данните публични чак когато има положителна на за нея тенденция. Трябва да се има предвид обаче, че понякога минават години преди жертвите на прокурорския тормоз да получат правото да заведат дело по ЗОДОВ.

Така че тепърва ще берем плодовете на активността на държавното обвинение от ерите на Сотир Цацаров и npoдължението му Гешев. През м.г. например са заведени 507 нови дела по ЗОДОВ срещу държавното обвинение (457 и 559 за предходните 2 години).

Постъпили са и над 600 искания за изпълнение на влезли в сила решения. Прокуратурата настоява, че ЗОДОВ трябва да се преосмисли.

И отговорността й да бъде ангажирана само при доказани груби нарушения на правозащитните органи, довели до незаконност на наказателната репресия. Сега в много случаи се стига до осъждане по ЗОДОВ при положение, че обвинителите са в действали в изпълнение на закона в регламентираните си задължения, настоява прокуратурата.

Публикация на „Сега“, заглавието е на Promiana.eu

Материалът БРУТАЛНО: Колко ни струват некадърниците в „Прокуратура“ ООД? е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button