Промяна
ОБЩЕСТВО

ЧЕРВЕНИ ПАЧКИ: Ветеринар разпределя „порциите“ от Кремъл

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Червените пари от Москва текат основно по три канала в България. Разбира се, има и няколко по-дребни организации на русофили, които също се намесват в добре платените игри на „тихата”, наричана още и „народна” дипломация.

Иначе казано, това са руските агенти за влияние, които обаче отдавна не се борят по убеждения нито пък се борят за обезценените рубли, а предпочитат да им се плаща в твърда валута. Да не говорим, че сметките им не са в руски банки, а децата им са пратени да учат на Запад. Известно е още, че едни от най-върлите русофили през последните години предвидливо са се сдобили и с американски паспорти, но засега ще спестим имената им. 

Името на ветеринаря от Димитровград Пламен Пасков е световно неизвестно в България, може би го знаят само най-върлите русофили, за които дружбата с Москва е като слънцето и водата за всяко живо същество. По образование той е ветеринарен лекар и до 2000 г. работи в Димитровград, Пловдив и други градове.

Според официалната му биография, докато скопява прасета и лекува кучета и котки, на Пасков му хрумва да създаде софтуер за управление на ветеринарни клиники. Малко след това с помощта на група приятели програмата става факт.

Софтуерът не предизвиква особен интерес в България, но за сметка на това е приет възторжено в Русия. Интересно защо ли? Буквално от нищото димитровградският ветеринар успява за броени месеци да покори огромната държава.

И въпреки че в Русия има стотици хиляди компютърджии, то Московската градска ветеринарна асоциация избира непознатия чужденец Пасков и му поръчва специализиран софтуер, а скоро след това неговият продукт става „задължителен по желание” за ветеринарите служби в Русия.

Резултатът от това е, че пасков е залят с пари. Поне така се хвали той. Пред партийни другари ветеринарят обяснява, че офисът му е на метри от Кремъл, а бизнесът му носи несметни печалби. В русофилските среди от години се носят легенди за богатството му.

„Да имам добър бизнес в Русия. Даже е неприлично да се каже колко е успешен” – обяви преди време ветеринарят.

Част от партийните другари при разговори и срещи често с усмивка подхвърлят, че са на ясно „как стоят реално нещата”. Те направо казват, че Пасков е офицер от руското разузнаване. Той самият досега не е опровергал тези твърдения, споделят очевидци.

Работата в Москва очевидно не отнема много време на преуспелия ветеринар, понеже той продължава да живее в България и дори подържа кабинета си в Димитровград. И най-важното е, че не спира да развива активна политическа дейност, при това не само у нас.

Слабо известният тук ветеринар е редовен участник в политически предавания по телевизии в Русия и Беларус. Там той е представян като политолог и една от водещите фигури на проруското лоби в България. Той е изявен антиваксър, отрича коронавируса, противи се и на  дигитализацията, защото във всичко това вижда опит на САЩ да паробят света.

Далеч по-любопитно е обаче ролята му в задкулисието на най-изявената в момента русофилска партия „Възраждане”. Активисти на формацията дори се кълнат, че той е истинският шеф, а формалният водач Костадин Костадинов-Копейкин съгласува всяко свое действие с него.

Пасков не може да го видите в първите редици на партийните митинги, той не се блъска с остриетата, а стои най-отзад и като истински генерал наблюдава как се изпълняват указанията му. „Аз само помагам на „Възраждане”, но нито съм член, нито съм активист, нито съм пропагандист” – скромничи Пасков.

Кариерата на русофилския кукловод обаче не започва с партията на Копейкин. В силните години на „Атака” той е част от структурата на Волен Сидеров. По онова време хората на Сидеров разполагаха с огромни пари, издаваха вестник и купища агитационни материали, направиха и собствената телевизия.

Формално средствата за това идваха от партийната фондация, чиито дарители обаче така и останаха неясни. Твърди се, че огромна помощ е оказвал Пламен Пасков, макар че самият той никога не се е афиширал като фактор в партията. Затова пък често го канят като коментатор в партийната телевизия. Гръмко налагат името му като геополитически анализатор, а той с яростно громи подлите планове на Запада да унищожи Русия.

Господинът се пробва няколко пъти и в изборите, но без успех. През 2015 г. има мерак да стане кмет на Димитровград, но резултатът му е миниатюрен. Две години по-късно се пробва и за президент, но събира едва десетина хиляди гласа. След като формацията на Волен отива в запаса, Пасков постепенно се изтегля от нея и се прехвърля към новата пропутинска звезда д-р Костя Костадинов.

Според митологията в средите на нашите русофили по пари с Пасков може да се мери само официалният предводител на московското войнство у нас Николай Малинов, чийто метаморфози от търговец на американски цигари до разпространител на руски телевизии „Уикенд” е описвал много пъти.

Как подсъдимият за шпионаж Малинов и съпругата му Даниела, издател на сайта „Руски дневник” захлебват от проруските си медийни канали, си знаят само те. Факт е обаче, че движението „Русофили” няма финансови проблеми и често организира скъпо платени другарски срещи.

Експерти по национална сигурност обясняват, че Малинов и Пасков са типични представители на „народната” дипломация на Москва. Казано по друг начин –  руското финансиране обикновено минава през наши бизнесмени, които в крайна сметка са обикновени позамогнали се пионки. Руските служби им досега им осигуряваха договори и гарантирани печалби, те пък насочваха част от парите към структури, които работят за каузите на Кремъл.

Доста по-завоалиран е обаче нефто-газовият канал, по който Москва се разплаща със своите протежета в България. По тази схема през годините са захранвани предимно предприемачи, близки до БСП и ГЕРБ.

Как става това? Запознати обясняват, че търговията с горива е изключително непрозрачна и позволява вмъкването на посредници в сделките. Така те получават легално солиден комисион, без реално да вършат каквато и да е работа. Търговската логика сочи, че доставката на нефт за бургаската рафинерия трябва да е изключително проста, още повече че руската компания Лукойл – собственик на Нефтохим, има собствени находища в Русия.

Суровината от тях може пряко да се продава у нас, без излишни посредници или формалности. Оказва се, че нещата далеч не стоят така. Търговията с руския нефт минава през множество етапи, докато стигне от Русия до България, и с в нея са навързани няколко фирми, с регистрация из Западна Европа. Те си препродават нефта и така цената му скача.

Веригата, според признанията на политици, все още не е напълно изяснена, но се подозират, че става дума за данъчни врътки, чиято цел е данъците върху печалбата да не се плащат тук. При подобна дълга верига от посредници не е проблем да се добави и още някоя офшорка, собственост на „правилния” руски приятел в България. В замяна на посредническата услуга – друг е въпросът доколко има нужда от нея, посредникът прибира прилични проценти от сделки за стотици милиони долари.

Годишно това са печалби в милиони, обясняват хора от службите. Част от парите остават като награда за извършените услуги, а с останалите българският фаворит на Москва финансира дейностите на определени политически партии и фондации. Сигурно не е случайно, че въпреки настойчивите опити на НАП, от „Лукойл“ така и не разкриват цялата схема, по която се търгува нефта за бургаската рафинерия.

Отделно от това са консултантските договори с „Лукойл Нефтохим” и дъщерните му фирми. Срещу неясно какви важни бизнес съвети те легално получават огромни пари. Друг вариант за лансиране на русофилското лоби е назначаването на висок пост в самата компания. Както е известно, съпругът на Корнелия Нинова е сред шефовете на Лукойл, без да е ясно какъв точно опит има и как е избран.

Подобни схеми се въртят и с доставката на руски газ. До преди две години посредничеството на чужди фирми е официално заковано в договорите между Булгартрансгаз и Газпром. След намесата на Европейската комисия, практиката е спряна и нашият газов доставчик директно сключи договор с Газпром. Елиминирането на посредниците бързо се отрази и на цените на газа. След като дълги години те бяха едни от най-високите в Европа, тарифите паднаха сериозно.

Руската компания обаче да продължава да ползва услугите на странни консултантски фирми, обясняват запознати. Формално целта е дружествата да дават съвети за работата в България, но реално това е просто оправдание да се излеят легално едни пари за финансиране на проруските организации у нас.

Освен политическо влияние, рашките у нас се грижат и за икономическите интереси на своите шефове. Близо едно десетилетие газовата връзка с Гърция, която ще позволи внос на азерски газ, така и не бе завършена, макар парите за строителството да са осигурени от ЕС.

Не случайно срещу вицепремиера Асен Василев се надигна огромен вой и куп обвинения веднага след като обяви, че България повече няма да преговаря с Газпром, след изтичане на договора в края на годината. Според Василев и премиера Кирил Петков с това ще се заеме Европейската комисия, която трябва да договора общи доставки за целият съюз.

В същото време според източници на „Уикенд” хора от мениджмънта на „Булгартрансгаз” са станали милионери от сложни схеми с препродажбата на руски газ. Самите те, допълват запознати, са слагали всякакви капани, така че газовата връзка с Гърция да не се случи. Едва ли въпросните мениджъри ще си позволят такива солови игри, ако зад гърба си не са усещали мощната подкрепа от Москва.

В схемите, които описваме, се въртят милиони. Затова не е чудно, че процентът на русофилите у нас е най-голям в цяла Европа. Причината за това далеч не е само Шипченската епопея, нито носталгията по песните на Кобзон и Алла Пугачова.

Все пак да не забравяме и един позаглъхнал в последно време по обективни причини изявен русофил – Николай Банев. По едно време клетникът се беше засилил да прави Евроазийска народна партия в България. В килията му беше спипан мобилен телефон, а разпечатки показаха, че е говорил с руски лобисти.

Те му предложили да оглави нова формация, която да лобира за интересите на Русия в България. Арестантът Банев така и не можа да стане партиен строител, после се чу, че ще иска политическо убежище в Русия. И това обаче не се случи.

Материалът ЧЕРВЕНИ ПАЧКИ: Ветеринар разпределя „порциите“ от Кремъл е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button
رقص مصري سكسي arabgrid.net rww kd
love beneath the stars episode 1 teleseryegroup.com ika 6 na utos dec 14
سكس عربى مجان matureporni.com سكس بنت جميله
kutty movie collections coxhamster.mobi wwwxxocm
3gp king xxx sex porndad.mobi xxxxx viboe
human digest fullindiantube.com x xxvide
bagyong amang 2023 update pinoytvfriends.com la vida lena dec 29
sexy moms porn videos hqtube.mobi sex rap video
gujarati sex.com fuckhindi.com nude bhabi com
open video blue noticieroporno.com krazzy4
bengali naked girls lambotube.mobi sexwap
top1 porn coffetube.mobi kannada super sex video
dangal online movie umbako.mobi college xnxx
house wife fuck xxxfiretube.com indian girls sex xvideos
www.xxxxx.in xixtube.info www.xviedos