Промяна
ОБЩЕСТВО

Добрите новини не свършват: Баничарят от ГЕРБ Валентин Николов изхвърча с 200 от БЕХ

Добрите новини след вота не свършват – след оставката на Корнелия Нинова преди минути дойде вестта, че баничарят Валентин Николов, поставен от ГЕРБ  на шефския пост в „шапката” на българската енергетика – Българския енергиен холдинг (БЕХ), е изритан с 200, както Бойко „е**ше” европейските лидери, предаде репортер на Promiana.eu.

АЕЦ-ът продава ток за 50 лв. на цена 400 лева, защо „дясната ръка“ на Бойко – баничарят Валентин Николов, още е шеф?

Още в първия си работен ден след като бяха вписани в Търговския регистър – на 15 ноември, назначените от служебния кабинет нови членове в борда на БЕХ взеха решение да отстранят Николов като изпълнителен директор.

Дружеството ще се ръководи само от Иван Андреев, който е от старите членове на борда на холдинга, назначени още в края на мандата на ГЕРБ, но от миналата седмица гласува заедно с назначените от служебния кабинет допълнителни членове борда.

Валентин Николов ще остане в борда на БЕХ, а пред „Капитал“ той заяви, че най-вероятно няма да обжалва решението вече да не е изпълнителен директор. Очакванията му са в най-скоро време да бъдат обявени конкурси за нови членове на борда на холдинга, както и след това за останалите държавни дружества в енергетиката.

Токът е скъп? Гербаджията Валентин Николов набутал любовницата си в БЕХ, „калинката” папка 3000 лв. заплата

В момента всички те се управляват от директори, назначени по времето на ГЕРБ, тъй като за разлика от други сектори в този досега нямаше нито една кадрова промяна след назначаването на служебния кабинет през май.

„Ще поискам от новото ръководство на БЕХ програма за финансово стабилизиране и оздравяване на държавните енергийни дружества, съобщи той.

Ще се търсят и варианти как БЕХ да се включи в разработването на проекти за зелена енергия и ВЕИ по Плана за възстановяване и устойчивост. Новото ръководство ще трябва да подготви и конкурси за избор на постоянни членове на борда – за случаите, в които сегашните са назначени без такъв конкурс“, обяви преди дни служебният министър Андрей Живков.

Токът е скъп? Не се чудете – баничар от ГЕРБ, уволнен за далавери през 2013-а, командва енергетиката (РАЗКРИТИЯ)

Новият изпълнителен директор Иван Андреев влезе в борда на БЕХ заедно с Валентин Николов след конкурси в края на управлението на ГЕРБ. От 2016 до 2018 г. е бил изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, а също така и член на съвета на директорите на ДП „Радиоактивни отпадъци“.

От БЕХ уточняват, че е започнал трудовия си стаж в атомната централа през 1990 г. През 1994 г. преминава в оперативно звено, където достига до позицията главен дежурен на АЕЦ, а от 2007 г. е началник-отдел „Контрол и анализ“. В периода от 2010 до 2014 г. Андреев е директор „Развитие и модернизации“.

През годините Андреев винаги се е смятал за близък до ГЕРБ, което се потвърди и при последните назначения, докато Бойко Борисов беше премиер.

Точно затова е странно, че сега той „играе“, образно казано, за другия отбор. Каква точно политика ще провежда Андреев засега не е ясно.

Но едно от първите решения, с които ще се сблъска той, е това за натрупващия се нов дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. В края на октомври БЕХ пое една част от тези задължения, но до края на годината ще се натрупат още десетки милиони поради двойно по-високата цена на газа спрямо разчетите на КЕВР.

Материалът Добрите новини не свършват: Баничарят от ГЕРБ Валентин Николов изхвърча с 200 от БЕХ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Още Новини

Back to top button