Промяна
ОБЩЕСТВО

Животът поскъпна ужасно – ето го ценовия шок

Средното поскъпване на 11-те най-купувани от домакинствата бакалски стоки е 37 на сто спрямо декември 2021 г., изчисли „Галерия“. Най-голямо поскъпване на цените на едро е регистрирано при захарта – с 55% и при кокошите яйца – 77%, показва справка в сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Преди година захарта по борсите е вървяла средно по 1,64 лв./кг, а в средата на последния месец на 2022 г. – по 2,55 лв. Във веригите на дребно сега тя достига и до 3 лв. Яйцата на едро скачат от 0,22 лв./бр. до 0,39 лв., като 10 дни преди Коледа по магазините вече трудно можеха да се намерят под 50 стотинки.

Според данните на ДКСБТ брашното за година е поскъпнало на едро само с 15% от 1,18 на 1,36 лв. за кило. При хляба обаче цените на дребно се качиха повече. Пекарите и търговците се оправдават с поскъпването на промишления ток, природния газ и течните горива.

Според производителите на най-ниски цени на дребно могат да продават големите вериги, защото успяват да договорят с пекарите отстъпки надвишаващи 30 на сто. В един такъв супермаркет най-евтиният самун бял хляб, нарязан, в опаковка от 830 грама се предлагаше в средата на декември за 1,99 лв., което е 2,40 лв./кг, докато през миналата година по същото време килото беше под 2 лв.

Прясното мляко на борсите за периода поскъпна с 21% от 1,96 лв. до 2,38 лв. за литър. Сега в магазините много трудно може да се купи под 3 лева, като цената му на дребно бележи ръст от около 30%.

Пакетчето краве масло от 125 грама на едро скочи за година с 37%,  сочат още данните на борсовата комисия. В средата на декември средната му цена на тържищата е била 2,18 лв./бр., а сега вече е почти 3 лв. На дребно то върви около 4 лв., по-големите разфасовки по 250 грама са към 7 лв. и за това хората дебнат промоциите, за да се доредят да ги вземат за около 5 лв.

Кравето сирене на едро скочи на годишна база с около една трета – от 8,66 на 11,72 лв. Сега килограм качествен продукт върви на дребно над 20 лв. При кашкавала поскъпването е по-голямо и достига 38% на едро. По бакалиите вече не може да се намери хубав кашкавал под 26 лв./кг.

През 2022 година олиото предизвика големи страсти, особено след като стана ясно, че импортираните количества от Украйна са довели до падането на цената на слънчогледа от 1800 до около 1000 лв. за тон.

Така пазарът на суровината на практика бе подбит. Ниските цени предизвикаха гнева на зърнопроизводители у нас, които обявиха всички доставки за полулегални. По-евтиният украински слънчоглед обаче не можа да свали цената на олиото у нас и то си остана една от емблемите на инфлацията ни. Според експерти една от причините е, че повечето български маслобойни работят за износ, защото пазарът ни е малък.

Материалът <strong>Животът поскъпна ужасно – ето го ценовия шок</strong> е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button