Промяна
Икономика

Жените в майчинство ликуват заради идеята на ДПС

Трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж независимо при какви условия човек излиза в пенсия. Това предлагат депутати от ДПС с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени между първо и второ четене на законопроекта.

В момента майките имат право на две години платен отпуск за отглеждане на детето си. А след това двамата съпрузи имат право на по шест месеца неплатен отпуск за отглеждане на детето.

Ако бащата прехвърли този отпуск на майката, реално тя има още една цяла година право на неплатен отпуск. Тези три години майчинство се признават за стаж, ако човек излезе в пенсия при наличие на пълен осигурителен стаж.

В момента за излизане в пенсия за жените изискват възраст от 62 г. и стаж от 36 г. и 4 месеца, а от мъжете – възраст от 64 г. и 6 месеца и стаж от 39 г. и 4 месеца.

Но Кодексът за социално осигуряване дава възможност в пенсия да излязат и хора с непълен осигурителен стаж. В този случай и от мъжете и от жените се изисква да са на възраст поне 67 години и да имат поне 15 години действителен трудов стаж. Но в този случай от НОИ не признават за действителен стаж трите години майчинство.

Затова от ДПС предлагат в КСО да бъде записано, че годините на платен и неплатен отпуск за бременност и раждане се считат за действителен стаж.

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепя това предложение в специално становище към законопроекта. В институцията на омбудсмана постъпват много жалби на граждани, които изразяват недоволството си от допуснати неясноти в законодателството относно зачитането на “времето на платени и неплатени отпуски за бременност и раждане”.

Хората настояват пред омбудсмана нормативната уредба да бъде променена, защото НОИ в практиката си не зачита за действителен стаж годините на майчинство при пенсиониране с непълен стаж.

Същевременно, при обжалване на решенията на директорите на териториалните поделения на НОИ за отказ от признаване на трите години майчинство за стаж, съдилищата имат постоянна практика и постановяват решения, с които признават времето, през което неработещата майка е гледала детето си до 3-годишна възраст, за действителен осигурителен стаж, пише в становището на омбудсмана.

Оказва се, че за да бъдат признати трите години за стаж, майките трябва да минат през съда.

Предвид немалкия брой засегнати хора и тъй като те са в пенсионна възраст и нямат друга възможност за придобиване на необходимите им за оцеляване доходи, освен да получат пенсия, промяната ще бъде в интерес на българските граждани, пише омбудсманът.

Като земеделски стопани или тютюнопроизводители да могат да се регистрират всички, които произвеждат растителна или животинска продукция, и да отпадне изискването тази продукция да бъде предназначена за продажба. Това гласи друго предложение на ДПС за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Така всеки, които има градина, ще може да се регистрира като земеделски стопанин, дори да гледа домати само за семейството си. Ще може да получава помощи, да се осигурява като земеделски стопанин и да ползва социални права. Предложената промяна също е подкрепена от омбудсмана Диана Ковачева.

Още Новини

Back to top button