Промяна
Политика

Здравко от “Биг Брадър“ не издържа и каза истината влиза ли в политиката

Снимката на профила ми във Facebook с костюм е една провокация, защото много хора започнаха ми задават този въпрос дали отново ще кандидатирам за кмет на Приморско. Това каза за предаването „Цветовете на България“ на Радио „Фокус“ Здравко Василев, победител в първото издание на предаването „Big Brother“ и, който реши да инвестира част от парите си в туристически бизнес.

„Отсега заявявам, че няма да се кандидатирам, защото нека да окажем по-по народному – в договорени мачове повече не ми се играе. Натрупах много разочарования от цялата политическа ситуация, система и хора, които участват в нея.

И самият факт, че 15 години по-късно, при положение, че една голяма част от живота ми мина в битка с един многомандатен кмет, системата създаде още един такъв. Явно проблемът е в системата.

Това искам да кажа. Познавах този човек колко беше принципен, работлив и т.н., и как само за два-три мандата си промени отношението, стандарта на живот, което е много важно, което показа, че единственият стимул за хората, които се стремят в момента към политиката, е може би личният просперитет и облагодетелстване.

Трудно срещам хора, които имат идеи, заради които искат да се борят, искат да успяват, които ще направят живота на нашето малко общество по-добър. Това е големият проблем. И поради тая причина не намирам съмишленици, които да са принципни, които да са бих казал и малко по-праволинейни хора.

Много разочарование натрупах, много ме боли, защото няколко пъти се доверявах и предоверявах на хора, които мислех, че имат някакъв потенциал, но в крайна сметка всичко се свежда до това някой да сложи на вратата си табелата „министър“, „зам.-министър“, „директор“, „кмет“ или „зам.-кмет“, и дотам спира тази борба, за която всички толкова говорим“, каза Здравко Василев.

Той уточни, че по свой собствен начин води битките си.

„Лошото е, че заради нещата, които правя, хората, които са ми близки, пострадаха през годините по един или друг начин, дали бизнесът им, дали нещо друго. И затова максимално искам да се дистанцирам от тях, защото се оказа, че когато не мога да ударя, те удрят това, което най-много обичаш. А това е много ниско като отношение. Нагледали сме се на такива ситуации и такива случки“, допълни той.

Във връзка с летния сезон, коментарът на Здравко бе такъв:

„Ако трябва да бъдем реалисти отливът на туристи е съвсем закономерен заради натрупаните през годините и отлагането на редица проблеми. Няма какво да си кривим душата. Всички, които живеем по морето, всички, които развиваме някакъв бизнес по морето, го знаем това нещо.

Нашето търпение, на хората, които живеем по морето, нашето неглижирано отношение към натрупването на редица проблеми, превърнаха морето в това, което е – както някой много точно се беше изразил „бетономорието“. Нямаме на кого да се сърдим. Допуснахме хора, които нямат отношение към морето, да ни решават концесиите на плажовете, които са основен туристически ресурс за нашите общини и т.н. И в един момент това мълчание роди това, което виждаме ние.

Големите хотели по морето, за които всички толкова реват – бетони и т.н., не ги направиха местните, направиха ги именно пак ония, които са по върховете, с крадените от нас пари“, обясни Здравко Василев.

„Мълчанието ни и търпението ни се върна като бумеранг и унищожи поминъка ни“, категоричен бе той.

Според Здравко Василев тази година се води злонамерена кампания.

„Това, което се случва вече тази година, е наистина някакъв връх, защото се води една наистина злонамерена кампания. Намери добра почва в нашите медии, които знаят, че липсата на каквато и да отговорност за това, което казваш, това, което говориш, това, което публикуваш в медиите, не носиш никаква отговорност, и ето го резултата.

Другият голям проблем е липсата на вярата институциите. Аз от 10 дена съм сред хора, които това им е занимаването, няколко дена подред влизах със специалисти в областта на изследването на морето, на морските течения, чистотата на водата и т.н., те самите споделят: първо, дълги години никой за нищо не ни търси, и когато дойде един такъв момент, който е критичен, самите хора вече не вярват в институциите. Тук вече говорим за счупената държава – нещо, от което започнахме“, допълни той.

Още Новини

Back to top button