Промяна
ОБЩЕСТВО

ЗАРАДИ Коце Ботокса: „Александровска болница“ плаща 20 000 лв. лихви НА ДЕН

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

По време на управлението си от 2013 до 2019 г. проф. Костадин Ангелов – Коце Ботокса (последният здравен министър на ГЕРБ) е докарал управляваната от него „Александровска болница“ до първо място по просрочени задължения и до второ място по общи дългове сред 62-те държавни болници в България (виж таблицата).

Към края на 2021 г. общо дълговете на най-старата болница в България към доставчици и кредитори са 57.9 млн. лв., като 37.2 млн. лв. от тях са просрочени.

Както е известно, Ангелов не е плащал дълговете, а само е подписвал споразумения за разсрочване и отсрочване, че болницата ще дължи наказателни лихви, ако не си плати навреме.

Наказателните лихви често излизат извън рамките на законните 10% и по някои договори достигат 25-30%, предаде „Капитал“.

Така, по думите на Владимир Георгиев, прокурист на „Александровска“, болницата е достигнала до състояние да дължи между 15 и 20 хил. лв. наказателни лихви на ден на доставчиците си и трудно да разплаща всекидневните си нужди.

След дълги проверки правителството на Кирил Петков одобри постановление, с което Министерството на здравеопазването да отпусне 10-годишен кредит на болницата, за да разплати натрупаните дългове и да продължи да съществува.

Какво (не) плащат болниците

Както и при останалите търговски дружества, трупането на просрочени задължения се получава, когато клиниките престанат да обслужват редовно текущите си задължения. Болниците по-рядко пропускат да покрият задълженията си към енергоразпределителните, ВиК дружествата и топлофикациите, като обикновено оставят за по-нататък плащанията към останалите доставчици – на лекарства, консумативи, медицински апаратура, храна, пране, транспорт и др.

Обикновено клиниките твърдят, че нямат достатъчно средства да се разплащат и за заплати заради недофинансирането на клиничните пътеки от здравната каса. Болниците обаче са едни от най-големите възложители на обществени поръчки, по които конкурсите са с един участник, непрозрачни и в разрез с интересите и на обществото, и на болницата. Така за понякога ненужно презапасяване с консумативи, апаратура, на пръв поглед необходими за работата, се плащат цени в пъти над пазарните.

Заемът на „Александровска“

Кабинетът на Кирил Петков реши през юли, че Министерството на здравеопазването ще отпусне на „Александровска“ 10-годишен заем от 35 млн. лв. с фиксирана лихва 5.1% и две години гратисен период за началото на връщането на главницата по заема.

Условието да получи заема обаче е болницата да се споразумее със своите доставчици да й опростят лихвите по задълженията. „В момента сме в процес на подписване на споразуменията с всички доставчици за приспадане и опрощаване на лихвите за забава. Срещаме разбиране от тях, надяваме се преговорите да продължат няколко седмици и да представим в здравното министерство подписаните споразумения“, коментира Владимир Георгиев. Кредиторите на болницата са 110 компании.

От здравното министерство не отговориха повече от 10 дни на въпросите на „Капитал“ защо работата по отпускането на заема е била на практика замразена през последния месец и дали ще назначават своя собствена проверка на състоянието на болницата, както твърдят източници на „Капитал“ от ведомството.

Проектодоговорът между болницата и министерството за заема е утвърден от Министерския съвет и неговата ревизия и забавяне биха означавали или заемът да продължи да се бави, което е фатално за доведената до фалит болница, или служебното правителство да промени вече гласувано постановление, да промени условията или въобще да не отпусне кредита.

Два часа и половина след публикуването на статията от Министерството на здравеопазването изпратиха прессъобщение до всички медии, в което се казва, че след направен анализ е установило, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения, което налага незабавна намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството.

„За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения“, се казва в съобщението.

Материалът ЗАРАДИ Коце Ботокса: „Александровска болница“ плаща 20 000 лв. лихви НА ДЕН е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button