Промяна
Икономика

Всички софиянци се гордеят с това, което се случи на булевард “Витоша“

Софийският бул. „Витоша“ се нарежда на 47-а позиция в Европа в класацията за най-скъпи търговски улици. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на популярната столична дестинация е малко над 50 евро/кв.

м, което е с 10 на сто по-малко спрямо нивата от 56 евро/кв. м през 2019 година.

Спадът е резултат от ковид пандемията, като от началото на тази година е налице плавно възстановяване и завръщане към предходните нива. Данните са на база проучване на консултантската компания „Къшман енд Уейкфийлд Фортън“, която прави първиа си доклад след пандемията.

„Бул. „Витоша“ продължава да се развива като локация, привличаща най-много наематели от сегмента на ресторантите и заведенията.

 Преобразуването му в пешеходна зона преди години, високите наемни нива и изместването на търговците към моловете и търговските паркове постепенно допринесоха за сегашния облик на централната улица“, заяви Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“, цитиран в БТА.

Сред останалите балкански столици се отличават Белград с „Кнеза Михаила“, която е на 42 позиция на Стария континент, с наемни нива от 82 евро/кв. м, както и Загреб с улица „Ilica“ със среден наем от 73 евро/ кв. м. В Букурещ „Calea Victoriei“ се нарежда на 46-о място с месечен наем от 53 евро/кв. м.

Най-скъпата търговска локация в Европа вече е „Via Montenapoleone“ в Милано с 1212 евро месечен наем. Следва я „New Bond Street“ в Лондон с месечен наем, равняващ се на 1195 евро/кв. м. Третата позиция на Стария континент заема „Via Condotti“ в Рим с нива от 1034 евро/кв. м на месец. Парижката „Avenue des Champs Elysees“ изпада от Топ 3 и заема четвърто място с наем от 922 евро/кв. м.

В световен мащаб най-скъпата улица отново е „Пето авеню“ в Ню Йорк, с наем от 1756 евро на кв. м.

На втора позиция се нарежда „Tsim Sha Tsui“ в Хонг Конг. На трето място в глобален план се подрежда първенецът в Европа – миланската „Via Montenapoleone“. 

Още Новини

Back to top button