Промяна
Политика

Военният министър взима участие в ключова среща с колеги от НАТО, ето какво ще обсъждат

Справедливото споделяне на отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP) след 2024 ще обсъди военният министър Димитър Стоянов на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Информацията е от Министерския съвет.

Срещата ще бъде на 14-15 февруари 2023 г. в Брюксел.

Ще бъде обсъдени напредъка по решенията, взети на срещата на върха в Мадрид. Очаква се да бъдат определени приоритети и конкретни дейности, свързани основно с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса в контекста на подготовката на предстоящата среща на върха във Вилнюс през юли т.г.

Министрите ще разгледат ключови въпроси от дневния ред на НАТО като дългосрочната адаптация на Алианса, справедливото споделяне на тежестите и отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP) след 2024 г.

Ще бъдат обсъдени и мерки за засилване на подкрепата на уязвимите от руско влияние страни-партньори – Босна и Херцеговина, Молдова и Грузия. На форума ще бъдат  одобрени „Политически указания – 2023“ за новия цикъл на отбранително планиране в Алианса.

По време на срещата ще се проведе неформална работна сесия с участието на министрите на отбраната на Финландия, Швеция и Украйна и върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел, фокусирана върху войната в Украйна и подкрепата за страната.

На 14 февруари, непосредствено преди срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, министър Стоянов ще участва в среща на Контактната група за Украйна. На нея ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Още Новини

Back to top button