Промяна
Политика

Военният министър: ГЕРБ и ПП-ДБ да не протакат, че вървим към Трета световна война ВИДЕО

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов очаква президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство следващата седмица.

„Трудно е да предвидя колко време ще даде президентът Радев за връчване на първия мандат, но по неговите думи това, което разбираме, че той няма да чака дълго време в водене на излишни спорове и грубо казано кавги между двете политически парти“, каза той по bTV.

По думите му няма нужда от повече протакане.

Виждаме две политически сили, първата (ГЕРБ-СДС) и втората („Продължаваме промяната – Демократична България“), които се противопоставят една на друга, но в същото време тяхното управление е особено нужно на страната, коментира Стоянов.

 

„Време е България да има редовно правителство, за да може да има една дългосрочно перспектива. Това правителство да има съответната виждания за програма, за прогнози и да ги реализира в един по-дълъг период“, каза още Стоянов.

Той коментира и бюджета, като заяви, че тази година има достатъчно средства за капиталови разходи и се надявате да не бъдат орязани.

„Чухме вече такива заявки от политически лица, но това ще бламирам модернизацията на българската армия, която така или иначе върви с изключително бавни темпове. Моето желание е да не се пипат капиталовите разходи. А да се търсят други резерви в бюджета, ако ще бъде променен от народните ни представители“, добави Стоянов.

Той заяви, че МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното ни пространство и през тази, а и вероятно и през следващата година.

„Защото успяхме да намерим някакви решения. Правим всичко възможно, имаме две обществени поръчки – едната е за придобиване на нови или ремонтирани двигатели, а другата за ремонтиране на нашите. Има очаквания, че те ще бъдат реализирани“, заяви Стоянов.

Няма как да коментирам с колко бройки изтребители разполагаме, но са такива, каквито са заложени по щат на Българската армия, увери той.

„Министерството на отбраната и по-точно служебният кабинет никога не е предлагал МиГ-29 да се дават на нито една страна. България има ангажимент освен по Конституция, така и по Вашингтонския договор да охранява въздушното си пространство, както и за поддръжка на отбранителен потенциал. Един депутат беше споменал, че имаме ръждясали руски доспехи, по-добре с тях, отколкото без никакви“, каза още Стоянов.

По думите му нямаме какво повече да дадем на Украйна. Направили сме всичко, което е било възложено от парламента.

„Тази война ще продължи дълго. Победа за Украйна ще означава възстановяването на териториалната и цялост, но дали Русия ще е доволна. Никой не може да каже, кога ще свърши тази война. Ясно е, че няма да е скоро. Има реални опасности този конфликт да разрасне към пълномащабна световна война. Има рискове за страната ни, но пряка заплаха – няма“, каза още министърът на отбраната.

Още Новини

Back to top button