Промяна
СВЯТ

Военен кораб на Китай изгори с боен лазер филипински граничен катер

Странен военен инцидент се случи в Южнокитайско море между кораби на военноморските сили на Китай и кораб на бреговата охрана на Филипините. 

Когато филипинският кораб се опита да се доближи до китайски военен кораб, срещу него беше открит огън с помощта на бойна лазерна система, в резултат на което на борда на кораба се появило изгорено петно, електронното оборудване на съда е било изведено извън строя, а екипажът на кораба на бреговата охрана е получил изгаряния на очите.

Според предоставената информация китайският военен кораб се е опитал да нахлуе в териториалните води на Филипините.

Опитвайки се да му попречи, срещу кораба на бреговата охрана е бил открит огън с боен лазер и част от екипажа е ослепен.

 

След това китайският военен кораб дори се е опитал да вземе на таран филипинския кораб: корабите са се разминали само на 137 метра един от друг. 

Това според морските стандарти е опасна маневра.

КНР отговори на обвиненията за инцидента, като заяви, че китайският кораб е бил в международни води и не е извършил никакви незаконни действия.

„Нормалната навигация на китайския кораб в открито море е в съответствие със съответното международно право и практика и е напълно законна “, каза Уан Уенбин, говорител на китайското министерство на външните работи.

Още Новини

Back to top button