Промяна
Икономика

Виден финансист каза има ли заплаха за курса на лева спрямо еврото

Заплаха за промяна на курса лев към евро няма. Бордът е изключително стабилен в България. Рисковете, които се коментират, са в средносрочен и в дългосрочен план. Не се говори за фиксирания курс лев-евро.

Това заяви в ефира на Нова нюз бившият министър на икономиката и депутат от ГЕРБ Лъчезар Борисов.

Според него, за да не се стигне до теглене на заем от Международния валутен фонд, трябва да има стабилност.

„Докладът на Министерството на финансите ни казва, че имаме тежко наследство. За да не стигнем до теглене на заем от МВФ, трябва да има политическа и фискална консолидация.

Имаме нужда от стабилност в момента. За да не се налага заем от МВФ, не трябва да имаме дълг от 50-60 млрд., нова емисия от дълг, защото тогава инвеститорите няма да ни вярват и да ни дават заеми“, обясни Борисов.

Той е привърженик на единните ставки за ДДС, но когато няма стресови ситуации.

„Трябва да върнем инвестициите в брутния вътрешен продукт. Инвеститорите като се върнат в страната ни да провокират растеж, който да носи приходи”, каза Лъчезар Борисов.

Заради аналогията с 1996-97 г. каза, че не вижда какво още има за приватизация при областните управители, в армията, бившите летища.

„Таванът на надценката е неработеща, антипазарна мярка”, заяви Лъчезар Борисов и поясни, че подобна мярка е имало във Венецуела.

Това ще доведе до дефицит, прогнозира той.

Още Новини

Back to top button