Промяна
Политика

Възелът се заплита: Иванов с ново препятствие пред бъдещ кабинет

„Ние в разговори за бюджет и изобщо в разговори за политики винаги сме били отворени. Вече дали ще се включим в такива разговори на съвет на партията ще вземем решение“. Това заяви Христо Иванов от ДБ по повод евентуална покана на ГЕРБ-СДС за диалог, предаде БГНЕС.

„Хубаво е, че има конструктивност, защото страната има нужда да се фокусира върху общи политики, а не раздалечаване на позициите.

 Ние ясно сме определили точките, без които няма да водим диалог, оръжия за Украйна, правна реформа и т. н. Ако се стигне до втория мандат ще обсъдим дали бихме се включили в едно бъдещо правителство, но за първия няма как да водим разговори за кабинет“, обясни още Христо Иванов.

Той заяви, че в момента се поддържа ниво на комуникация с ПП, но засега няма диалог относно изработването на формула за бъдещ кабинет. „Ако се фокусираме изобщо върху мандатоносителя, той е този, който носи отговорността, когато нещо е обещано, но не е спазено. При една толкова сложна ситуация, в която се намираме гаранцията, че ако дадени политики не се реализират оставка може да бъде поискана е много важно. В този смисъл има значение кой е мандатоносителят и дали ще е първият или вторият.“

Иванов уточни, че има разделение между позицията на БСП и ДБ. „Различията не са само помощта за Украйна, важни са позициите за модернизиране на армията, както и влизането в Еврозоната- дали това трябва да се случи веднага или може да почака. Натрупаха се много различия между нас и БСП, които биха затруднили бъдеща координация“, коментира още Иванов.

На въпрос на БГНЕС дали ДБ ще участва в разговори за бюджета с БСП, Христо Иванов отговори, че тепърва партията ще обсъжда бъдещи разговори.

Още Новини

Back to top button