Промяна
Икономика

В този наш голям град трябва да си милионер, за да отглеждаш две деца

Пазарът в Пловдив прелива от оферти, но се оказва, че предлаганите имоти са еднотипни и не отговарят на жизнените необходимости на голям дял от семействата. 

Трябва ли да си милионер, за да имаш две деца, които да имат самостоятелни стаи? Три отделни стаи са необходими, ако имаме две деца, особено разнополови и искаме всеки да има лично пространство. Оказва се обаче, че това е почти мисия невъзможна, пише TrafficNews. 

Първо, на пазара жилищата с повече от две спални са изключително малко на общия фон от двустайни и тристайни.

При старото строителство това са предимно етажи от къщи или преправени жилища с усвоени тераси и смяна на предназначението на други стаи, при които квадратурата е миниатюрна.

Третият вариант е мансардни етажи и мезонети в кооперации, строени след зората на демокрацията. При новото строителство подобни апартаменти са малко и ако ги има цената им е изключително висока, защото заемат последните етажи на сградите. 

Минималният бюджет само за закупуване на такова жилище е около 200 000 евро. Предлаганите имоти на тази цена обаче са за основен ремонт, за който трябва да се отдели бюджет от още минимум 50-60 хил. евро. Имоти ново строителство от този вид са поне 250-300 000 евро.

От 400 000 евро пък започват жилищата, които са ремонтирани /с довършителни дейности/ и обазаведени. Цените минават дори 600-700 хил. евро или далеч над 1 милион лева. Заради непосилните суми за имот с три спални, голяма част от семействата са принудени да използват дивана в хола за родителска спалня. 

Имотният пазар за милионери не е никак учудващ, предвид данните, които Евростат обяви преди часове. България е на второ място в Европа по най-бързо оскъпяващи се жилища.

През второто тримесечие на тази година ръстът у нас спрямо същия период на миналата година е 10,7%. Пред България е само Хърватска, където поскъпването е 13,7%. 

В ЕС и еврозоната жилищата са отбелязали първия си годишен спад от първото тримесечие на 2014 г, макар и с малко – 1,1%.  В друг индекс, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място сред най-бързо растящите жилищни пазари в света.

За едно тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 4,3%, като в ЕС само Литва отчита по-голямо покачване с 5,1% през второто тримесечие, а Естония е на трето място с ръст от 3,8 на сто, отчитат от Евростат.

Евростат публикува и по-дългосрочна статистика за изменението на цените на жилищата между 2010 г. и второто тримесечие на 2023 г. За този 13-годишен период цените на жилищата в България са нараснали със 75%, а наемите са нагоре с около 30 на сто. Това е над средния ръст на ниво ЕС както на цените на жилищата ( 46%), така и на наемите ( 21%).

Процентно изменение на цените на жилищата и на наемите в ЕС между 2010 г. и второто тримесечие на 2023 г. Графика: Евростат

Още Новини

Back to top button