Промяна
СВЯТ

В Източна Турция падна първият сняг, а по плажовете в Мерсин…

Една от климатичните особености на Турция е, че в един и същи сезон на годината може да се пързаляте на сняг и децата да играят със снежни топки или да се попечете на плажа и да се изкъпете в морето. 

Есента, която на турски се нарича „пастърма язъ“ (еквивалент на българското „циганско лято“), е именно такъв сезон, пише БТА. 

Тези дни в редица окръзи на Източна Турция, като Ван, Ерзурум, Хаккяри, Тунджели, заваля първият за годината сняг и покри в бяло сградите. Но на юг, в окръг Мерсин на средиземноморското крайбрежие, много летовници продължават да се пекат на плажа.

В района на туристическата забележителност Къзкалеси (Момина кула) в окръг Мерсин, която е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално наследство, температурите са около 26 градуса.

“Хиляди туристи, най-вече от Русия, Германия и други страни, прекарват почивката си на морския бряг в нашата област. Въпреки че е месец октомври, времето е топло. Няма я навалицата от летните месеци, морето е спокойно и летовниците се наслаждават на слънцето и морската вода“, разказа заместник-председателят на Дружеството за култура и туризъм Къзкалеси Мехмет Ширин Йозтоп.

„През уикендите плажовете се изпълват и с местни туристи от съседните окръзи. Освен насладата от почивката, туристите посещават и историческите забележителности, сред които се откроява античният град Корикос, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално наследство. Очакваме туристическият сезон при нас да продължи до към 20 ноември”, каза още Мехмет Ширин Йозтоп.

Още Новини

Back to top button